ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Συγκρούσεις συμμοριών σε αγροτικές φυλακές με 25 νεκρούς

Βραζιλία: Συγκρούσεις συμμοριών σε αγροτικές φυλακές με 25 νεκρούς
Φωτογραφία αρχείου Honduras Presidency/Handout via REUTERS

Το βράδυ της Κυριακής, σε αγροτικές φυλακές της Βραζιλίας εκτυλίχτηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αντιπάλων συμμοριών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 κρατούμενοι.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, 7 άτομα αποκεφαλίστηκαν και 6 κάηκαν ζωντανά. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το απόγευμα κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, όταν κρατούμενοι σε μία πτέρυγα των φυλακών εισέβαλαν σε άλλη πτέρυγα. Οι άνδρες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ξύλα, όπως δήλωσε η σύζυγος ενός εκ των κρατούμενων που ήταν παρούσα.

Οι στασιαστές ζητούσαν έναν δικαστή για να ακούσει τα αιτήματά τους, όμως επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι και να αποκατασταθεί η τάξη.

Η Ζοάνα Μούρα επικεφαλής του συνδικάτου σωφρονιστικών υπαλλήλων της πολιτείας Ροράιμα είπε σε δηλώσεις της σε τοπική εφημερίδα ότι το συμβάν «είναι μια απόδειξη της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της πολιτειακής κυβέρνησης» προς το σωφρονιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν υπάρχει εξοπλισμός ασφαλείας, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εργάζονται πέρα από τα όριά τους».

Οι συγκρούσεις και οι εξεγέρσεις είναι συχνές στις υπερπλήρεις φυλακές της Βραζιλίας. Η χώρα διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρατούμενων μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ