ΚΟΣΜΟΣ

Νούμερο 2 στο NATO και πρώτη γυναίκα σ' αυτή τη θέση η αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ

Νούμερο 2 στο NATO και πρώτη γυναίκα σ' αυτή τη θέση η αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ
Η Ρόουζ Γκοτμέλερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, κατά την ανακοίνωση της τοποθέτησης της πρώτης στη θέση της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως της Συμμαχίας, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 North Atlantic Treaty Organization nato.int

Η αμερικανίδα Ρόουζ Γκοτμέλερ (Rose Gottemoeller), αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στις σχέσεις με τη Ρωσία, ανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες τα καθήκοντα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωση η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που διορίζεται σε αυτήν την θέση.

Η Ρόουζ Γκοτμέλερ διαδέχεται έναν άλλο υψηλόβαθμο αμερικανό διπλωμάτη, που μιλάει επίσης άπταιστα ρωσικά, τον Αλεξάντερ Βερσμπόου (Alexander Vershbow), ο οποίος βρισκόταν σε αυτήν την θέση από τον Φεβρουάριο του 2012. Είναι η δεύτερη φορά που ένας Αμερικανός διορίζεται νούμερο δύο στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) είναι σήμερα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού.

Η Ρόουζ Γκοτμέλερ, που υπήρξε σύμβουλος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, διετέλεσε επίσης υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και της διεθνούς ασφάλειας (Under Secretary of State for Arms Control and International Security Affairs).

Εξειδικεύεται στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς υπήρξε επικεφαλής διαπραγματεύτρια της συνθήκης START με τη Μόσχα για τη μείωση του αριθμού των στρατηγικών όπλων.

Όταν η Γκοτμέλερ είχε προταθεί τον Μάρτιο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την θέση της αναπληρώτριας γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές είχαν κατηγορήσει τον αμερικανό πρόεδρο ότι είναι υπερβολικά ελαστικός με τη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ