Η Κομισιόν έλαβε τα σχέδια 19 κρατών για το SAFE - Τι προβλέπεται για τη συμμετοχή της Τουρκίας
Σημαίες χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης
UnsplashΣτην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται τα σχέδια των 19 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για συμμετοχή στα χαμηλότοκα δάνεια του μηχανισμού SAFE για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Όλα τα κράτη μέλη υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα εθνικά τους σχέδια επενδύσεων, όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τομάς Ρενιέ, ο οποίος ενημέρωσε και για το ενδεχόμενο ένταξης τρίτων χωρών και της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν στο μέλλον η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί στα προγράμματα του SAFE, ο Τ. Ρενιέ ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον κανονισμό, όλες οι τρίτες χώρες μπορούν να συμμετάσχουν έως και 35% - όλες οι τρίτες χώρες μπορούν να συμπεριληφθούν στα εθνικά σχέδια, που μόλις έλαβε η Επιτροπή».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο κανονισμός είναι πολύ σαφής σχετικά με την προστασία των συμφερόντων των κρατών-μελών μας και της ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή τρίτων χωρών έως και 35% μπορεί τεχνικά και νομικά να περιοριστεί εάν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν κατέστη εφικτό να συναφθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ για τον Καναδά είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ καλά» και «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα». Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι oι διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές γίνονται για να μπορέσουν να εμπλακούν σε κοινά αμυντικά έργα, με συμμετοχή άνω του 35%.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ από το SAFE
Υπενθυμίζεται ότι τα 19 κράτη μέλη που έχουν καταθέσει αίτηση για δάνεια από το SAFE είναι: η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, τη Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Δανία.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ από το SAFE και η Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα πρώτο ποσό, ύψους 787,67 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα σχέδια 15 χωρών και η Ουκρανία
Η προθεσμία για την υποβολή των εθνικών σχεδίων έληξε στις 30 Νοεμβρίου και σύμφωνα με μήνυμα του Επιτρόπου 'Αμυνας, 'Αντριους Κουμπίλιους, στο «Χ», τα 15 από τα 19 κράτη μέλη έχουν συμπεριλάβει στα εθνικά τους σχέδια την Ουκρανία, με επενδύσεις συνολικής αξίας «δισεκατομμυρίων».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τομάς Ρενιέ, «για λόγους εμπιστευτικότητας», αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιές χώρες δεν συμπεριέλαβαν στα σχέδιά τους την Ουκρανία, ενώ δεν έδωσε απάντηση ούτε για το ακριβές συνολικό ποσό στήριξης προς το Κίεβο από τα δάνεια του SAFE.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να αξιολογήσει τα εθνικά σχέδια πριν το τέλος του έτους, με βάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του σχετικού κανονισμού. Αν η αξιολόγηση είναι θετική, η Επιτροπή θα ζητήσει από το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη) την έγκριση του κάθε εθνικού σχεδίου, προκειμένου να ακολουθήσει η πρώτη εκταμίευση (ως 15% των δανείων που έχουν εγκριθεί για κάθε χώρα).
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δένδιας: «Μπορούμε να δώσουμε προς την ΕΕ τη δική μας αντίληψη της ολιστικής προστασίας»
Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε Φιντάν: «Το Βερολίνο στηρίζει την συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE»
H Τουρκία χάνει την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου για ένταξη στο SAFE λέει η Κομισιόν
Ρούμπιο: Σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για το ουκρανικό, αλλά ο τερματισμός αργεί ακόμα
19:20
Λάρισα: Ασθενοφόρο έπεσε σε κλούβα αστυνομίας στο μπλόκο Πλατυκάμπου - Τραυματίστηκε ο συνοδηγός (pic&vid)
19:12
Νέος Κόσμος: Συνελήφθη 41χρονος με ένταλμα από την Τουρκία για εμπόριο ναρκωτικών και ληστεία
19:04
Αλλαγές και καταργήσεις δρομολογίων λεωφορείων λόγω των αγροτικών μπλόκων
18:56