ΚΟΣΜΟΣ

Εισροή τζιχαντιστών φοβούνται οι Ευρωπαίοι λόγω της επιχείρησης στη Μοσούλη

Εισροή τζιχαντιστών φοβούνται οι Ευρωπαίοι λόγω της επιχείρησης στη Μοσούλη
Πηγή: REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ο ευρωπαίος Eπίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην Die Welt, για τον κίνδυνο εισροής τζιχαντιστών προς την Ευρώπη, εάν το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη πέσει, μετά την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης.

 

«Ακόμη και ένας μικρός αριθμός τζιχαντιστών αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμαστούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή», δηλώνει ο βρετανός ευρωπαίος επίτροπος.

Η από καιρό αναμενόμενη εκστρατεία για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Μοσούλη ξεκίνησε με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ανδρών του ιρακινού στρατού, σιιτικών πολιτοφυλακών και Κούρδων μαχητών, υπό την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

«Μακρά μάχη» και όχι «μάχη-αστραπή»


Ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε ότι η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης μπορεί να κρατήσει "εβδομάδες" ή ακόμη και "μήνες". Χαρακτηριστικά, είπε ότι πρόκειται για μία «μακρά μάχη» και όχι μία «μάχη-αστραπή».

ISIS: «οι ΗΠΑ θα ηττηθούν στο Ιράκ»


Ο ISIS, ωστόσο, δημοσίευσε βίντεο όπου απειλεί και υπόσχεται πως οι ΗΠΑ θα ηττηθούν στο Ιράκ. «Όσον αφορά εσένα, Αμερική (...) ορκιζόμαστε στο όνομα του Θεού ότι θα σε νικήσουμε στο Ιράκ και θα σε υποχρεώσουμε να φύγεις ηττημένη και ταπεινωμένη από την χώρα», προειδοποιεί ο ένοπλος μαχητής.

Capture

Μία από τις μεγαλύτερες εξόδους στη σύγχρονη ιστορία


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι καθώς, όπως τονίζουν, τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον, ενεργοποίησαν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών. Ο ΟΗΕ τονίζει ότι η έξοδος των προσφύγων, λόγω των μαχών, θα είναι από τις μεγαλύτερες στην σύγχρονη ιστορία.

Όμηροι οι πολίτες στη Μοσούλη


Στην Μοσούλη τώρα, η τύχη των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ εγείρει ανησυχίες. Προς το παρόν, δεν παρατηρείται μαζική έξοδος αμάχων κι αυτό συμβαίνει διότι «οι πολίτες κρατούνται όμηροι παρά τη θέλησή τους» από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες», όπως δήλωσε ο επικεφαλής ενημέρωσης του Πενταγώνου.

Mosul displaced 2016 10 17T152258Z 16382677 D1BEUHMZTQAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ HAWIJA

Πηγή: REUTERS/Ako Rasheed

Η Ευρώπη φοβάται «κραχ» στη συμφωνία για τους πρόσφυγες


Κι ενώ η μάχη ανακατάλυψης της Μοσούλης συνεχίζεται, στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται το προσφυγικό, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία.

Το περιοδικό Focus μάλιστα εντοπίζει ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα γυρνά την πλάτη της στη συμφωνία.

Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής αρνούνται να αποδεχθούν ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, τα οποία στην πράξη διαψεύδονται από τις σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει η συμφωνία.

Στην απειλή να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αναφέρεται και δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, με τίτλο «Η συμφωνία για το προσφυγικό πεθαίνει στα ελληνικά νησιά». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μία σειρά παραγόντων, από την κατάσταση στην Τουρκία μέχρι την αδυναμία των ελληνικών αρχών, απειλούν να βάλουν ένα τέλος τόσο στην συμφωνία για το προσφυγικό. Αναφέρει επίσης πως αντί να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, αναφέρει ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει την πρόσφατη δέσμευσή του να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα θα δώσει ένα μήνυμα στους διακινητές ότι ο οδός του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι.

15.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, με τις εγκαταστάσεις να επαρκούν για τους μισούς


Όπως αναφέρει το Spiegel, μεταξύ άλλων, αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είναι διπλάσιος από εκείνον του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, με τις εγκαταστάσεις να επαρκούν για τους μισούς, σημειώνεται.

MYTILINH copy

To hot spot στη Μυτιλήνη. Πηγή: Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Ιβέρνα ΜακΓκούαν: «τρομακτικές» συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας


Ιδιαιτέρως δεικτικά είναι τα σχόλια της επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβέρνα ΜακΓκούαν, και του διευθυντή του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλή - Σπυρίδωνα Ακτύπη, για την κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα. Η κ. ΜακΓκούαν βρέθηκε στην Μυτιλήνη και αφού είδε το πως είναι αναγκασμένοι να ζουν οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας έκανε λόγο για «τρομακτικές» συνθήκες.


«Είναι απαράδεκτο εν έτη 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η Μακ Γκούαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ