ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κάλεσμα για να μειωθούν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κάλεσμα για να μειωθούν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ (Xavier Bettel), η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι (Theresa May), ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν (Christian Kern), η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Dalia Grybauskaite), η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte) συζητούν στο περιθώριο της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Yves Herman

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καλέσουν να γίνουν «περισσότερες προσπάθειες», ώστε να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω συμφωνιών με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, η οποία μείωσε δραστικά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η ΕΕ επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με πέντε χώρες στις οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (Νίγηρα, Νιγηρία, Αιθιοπία, Μαλί και Σενεγάλη).

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι (Federica Mogherini) παρουσίασε σήμερα στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες θέλουν από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».

«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών», σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.

Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Κατά την Μογκερίνι, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.

Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η μεταναστευτική διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία έχει γίνει και πάλι η βασική οδός προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αφότου οι διελεύσεις μειώθηκαν στο Αιγαίο. Η πίεση δεν μειώνεται για την Ιταλία, όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 142.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

Η πολιτική αυτή, που πολύ απέχει από την επίτευξη των στόχων όπως είχαν τεθεί έναν χρόνο πριν, συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις χωρών που αντιτίθενται στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, προεξαρχούσης της Ουγγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ