Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Βουλγαρία - Δεύτερο κόμμα αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Αρνήθηκε το αίτημα σχηματισμού νέας κυβέρνησης ο δεύτερος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της Βουλγαρίας, ο μεταρρυθμιστικός PP-DB, αυξάνοντας την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη χώρα αυτή, που είναι το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ρόζεν Ζελιάζκοφ, που υποστηριζόταν από το κεντροδεξιό GERB-SDS, παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της κρατικής διαφθοράς και ενός νέου προϋπολογισμού που θα αύξανε μερικούς φόρους.
Όπως προβλέπεται από το βουλγαρικό σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ζήτησε προχθές, Δευτέρα 12/1, επισήμως από το συντηρητικό GERB-SDS να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που το κόμμα απέρριψε. Σήμερα το PP-DB, που επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέρριψε επίσης την εντολή, μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.
Ο Ράντεφ αναμένεται τώρα να προσφέρει σ' ένα άλλο κόμμα την ευκαιρία να κυβερνήσει και στη συνέχεια, αν κι αυτό αρνηθεί, θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές, τις όγδοες στη Βουλγαρία μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.
Παρά την αβεβαιότητα αυτή, η Βουλγαρία εντάχθηκε την 1η Ιανουαρίου στο ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική σταθερότητα για να πάρει πιο γρήγορα από την ΕΕ κεφάλαια για τις υποδομές της, να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και να εξαλείψει την ενδημική κρατική διαφθορά, επισημαίνει το Ρόιτερς.
Ο συνασπισμός GERB-SDS κέρδισε τις τελευταίες εκλογές τον Οκτώβριο 2024, αλλά ανέλαβε την εξουσία μόλις τον Ιανουάριο του 2025, έπειτα από μήνες συνομιλιών, ενώ χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η είσοδος του ευρώ στην Βουλγαρία «διπλασίασε» την τιμή του καφέ
Η Βουλγαρία και επίσημα στο ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ
«H Γροιλανδία θα περάσει στα χέρια των ΗΠΑ, τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό», λέει ο Τραμπ
14:09
Ταϊλάνδη: Τους 32 έφτασαν οι νεκροί από την πτώση γερανού σε επιβατικό τρένο (pics&vid)
14:07
Έρευνα για διαφθορά στο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο
14:00
Νέο πρόγραμμα απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ με 10.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορά
13:54