Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν «άμεση αποκλιμάκωση» στη Συρία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
AP Photo/Kin CheungΈκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στη Συρία απηύθυναν σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.
«Κάλεσαν όλες οι πλευρές να προχωρήσουν στην αποκλιμάκωση αμέσως και να εφαρμόσουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γαλλική προεδρία.
Ζητούν επίσης «την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ενσωμάτωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι σ.σ.) στο συριακό κράτος, βάσει της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου 2025, η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση των κουρδικών δυνάμεων στην κεντρική διοίκηση, η εφαρμογή της οποίας ωστόσο καθυστερεί».
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Νετσιρβάν Μπαρζανί πρόσθεσαν ότι είναι «πλήρης ευθύνη των συριακών αρχών να διασφαλίσουν την προστασία» των αμάχων πληθυσμών σύμφωνα με το Ελιζέ.
Οι ΣΔΔ έκαναν λόγο σήμερα για σφοδρές μάχες με τον συριακό στρατό.
Νετανιάχου: Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου
21:18
Τα διεθνή ΜΜΕ για το ελληνικό «Age Ban» στα social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών
21:08
Συνελήφθησαν 13χρονος και 16χρονος με κλεμμένο δίκυκλο στο Γαλάτσι
20:52
Η Ουγγαρία αποκτά έως και 10 πυρηνικούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ
20:45