ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση στη Μοσούλη: Δεν συμμετέχουν οι Τούρκοι, λέει η Βαγδάτη

Επιχείρηση στη Μοσούλη: Δεν συμμετέχουν οι Τούρκοι, λέει η Βαγδάτη
REUTERS/Azad Lashkari

Το Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη μάχη αυτήν.

"Ο εκπρόσωπος της κοινής ιρακινής διοίκησης των επιχειρήσεων διαψεύδει πως η Τουρκία συμμετέχει με οποιαδήποτε μορφή στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Νινευή", της επαρχίας πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει πως το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του ΙΚ στην Μπασίκα, στο βόρειο Ιράκ, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. από τη Μοσούλη. Διευκρίνισε ότι η επέμβαση έγινε έπειτα από αίτημα των ιρακινών κούρδων μαχητών που ηγούνται της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Οι τελευταίοι παραπονούνταν τις τελευταίες ημέρες ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ δεν επαρκούν προκειμένου να υποστηρίξουν την προώθησή τους στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη γραμμή του μετώπου κοντά στην Μπασίκα έχουν δει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες πυρά πυροβολικού να στοχεύουν θέσεις του ΙΚ προερχόμενα από τη βάση όπου στρατοπεδεύουν περίπου 700 Τούρκοι στρατιώτες.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην επίθεση στη Μοσούλη προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη, τις οποίες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσπάθησε να εξομαλύνει στη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Άγκυρα και στη Βαγδάτη τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός έπληξε δεκάδες στόχους του ΙΚ και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, στερώντας και από τις δύο ομάδες τη δυνατότητα να μετακινηθούν στα πέριξ, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, καθώς η επιχείρησή του εκεί εισέρχεται στον τρίτο μήνα.

Υποστηριζόμενοι από τουρκικά άρματα μάχης, ειδικές δυνάμεις και αεροπορικά πλήγματα, οι αντάρτες που μάχονται υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στο συριακό έδαφος στις 24 Αυγούστου παίρνοντας τον έλεγχο της συνοριακής πόλης Τζαραμπλούς από το ΙΚ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", πλήγματα από "οχήματα υποστήριξης πυρός" έπληξαν 27 στόχους του ΙΚ και 19 της YPG, αφήνοντας και τις δύο ομάδες χωρίς "δυνατότητα ελιγμών", αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

"Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς την πόλη αλ-Μπαμπ, που ελέγχεται από το ΙΚ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να εκδιώξει τους μαχητές του και τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της.

Ο συριακός στρατός δήλωσε πως η παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε συριακό έδαφος είναι απαράδεκτη και αποτελεί μια "επικίνδυνη κλιμάκωση και κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας".

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο με τους εταίρους της στον συνασπισμό στη Ράκα της Συρίας, αλλά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ