ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα: Σταθερά πάνω από τα όρια τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα το 2016

Κλίμα: Σταθερά πάνω από τα όρια τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα το 2016

Πάνω από το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) αναμένεται να παραμείνουν σε όλο το 2016 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ).

Το φράγμα των 400 ppm φαίνεται να έχει πλέον σπάσει σε μόνιμη βάση, αναφέρει το ετήσιο Δελτίο Αερίων Θερμοκηπίου του ΠΜΟ, σύμφωνα με το BBC, και δεν αναμένεται να αντιστραφεί η κατάσταση για τις επόμενες «πολλές γενιές».

Το όριο αυτό είχε για πρώτη φορά ξεπεραστεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 στον μετεωρολογικό σταθμό της Χαβάης, αλλά φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που προβλέπεται ότι θα συμβεί αυτό σε ετήσια πλέον βάση.

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου βοηθήθηκαν από το φετινό ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, ενώ οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές μεταξύ 2014 και 2015. Η ξηρασία στις τροπικές περιοχές λόγω του Ελ Νίνιο εμπόδισε τα δέντρα και τα φυτά να απορροφήσουν περισσότερο διοξείδιο, με συνέπεια αυτό να αυξηθεί στην ατμόσφαιρα. Την κατάσταση επέτεινε και το πρόσθετο διοξείδιο από τις αυξημένες πυρκαγιές, επίσης εξαιτίας της ξηρασίας.

Τα 400 ppm σημαίνουν 400 μόρια διοξειδίου για κάθε ένα εκατομμύριο μόρια συνολικά στην ατμόσφαιρα. Η προηγούμενη φορά που είχε ξεπερασθεί αυτό το όριο, ήταν πριν από τρία έως πέντε εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πριν από το 1800, το επίπεδο του διοξειδίου ήταν περίπου 280 ppm.

Όσον αφορά άλλα αέρια του θερμοκηπίου, το 2015 τα επίπεδα μεθανίου ήσαν 2,5 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με τον ΠΜΟ, ενώ τα οξείδια του αζώτου 1,2 φορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ