ΚΟΣΜΟΣ

Νέο άνοιγμα ΗΠΑ στην Κούβα με αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο

Νέο άνοιγμα ΗΠΑ στην Κούβα με αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μιλά για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon), στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στη Νέα Υόρκη REUTERS/Lucas Jackson

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα σχεδόν ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση να αρθεί το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962.

Το ψήφισμα αυτό υιοθετείται κάθε χρόνο με 191 ψήφους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χώρες που πάντοτε τάσσονταν εναντίον της απόφασης αυτής της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, απείχαν φέτος για πρώτη φορά.

Τη στάση της Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ (Samantha Power).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα τάσσονταν εναντίον αυτού του ψηφίσματος, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απόσχουν», δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος, εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στη «νέα προσέγγιση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) έναντι της Αβάνας.

Η συγκεκριμένη φράση της Πάουερ έγινε δεκτή με ζωηρές επιδοκιμασίες στην αίθουσα, όπου πρεσβευτές λατινοαμερικάνικων, ασιατικών και αφρικανικών κρατών κατήγγειλαν ο ένας μετά τον άλλο από το βήμα το αμερικανικό εμπάργκο.

Η Σαμάνθα Πάουερ αναγνώρισε πως «η αμερικανική πολιτική απομόνωσης της Κούβας δεν λειτούργησε. Αντί να απομονώσει την Κούβα, η πολιτική μας απομόνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εδώ στον ΟΗΕ».

Η αποχή της Ουάσινγκτον, σημείωσε η ίδια, ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ «συμφωνούν με όλες τις πολιτικές και όλες τις πρακτικές της κυβέρνησης της Κούβας». Όπως τόνισε:

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει με ατιμωρησία η κουβανική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου του λαού της, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων συλλήψεων» αντιφρονούντων.

Αναγνώρισε, πάντως, πως η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο (Raul Castro) έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους στην προσπάθεια βελτίωσης της ευημερίας του πληθυσμού», όπως στους τομείς της υγείας ή της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Σε μια εξίσου ασυνήθιστη τοποθέτηση, η Πάουερ απέτισε φόρο τιμής στους κουβανούς γιατρούς, οι οποίοι πήγαν να αγωνιστούν για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή συμβολή» στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια νέα άμβλυνση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, κυρίως για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές στα πεδία της ιατρικής έρευνας, αλλά και για να μπορούν οι Αμερικανοί να αγοράζουν κουβανικά πούρα και ρούμι σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να άρει το εμπάργκο, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Πολ Ράιαν (Paul Ryan), ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πως το αμερικανικό κοινοβούλιο θα διατηρήσει σε ισχύ το εμπάργκο αψηφώντας τα μέτρα του Ομπάμα με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Κούβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ