Έρευνα ΗΠΑ: Αυξήθηκαν στους ενήλικες κάτω των 55 ετών οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή
Φωτογραφία αρχείου
UnsplashΑυξήθηκαν στους ενήλικες κάτω των 55 ετών οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ ενώ οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου έπειτα από μια πρώτη καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τα παραπάνω διαπιστώνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυση σχεδόν ενός εκατομμυρίου νοσηλειών ενηλίκων 18-54 ετών στις ΗΠΑ την περίοδο 2011-2022, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά απόλυτη τιμή 1,2% σε ενήλικες κάτω των 55 ετών που νοσηλεύτηκαν με μια πρώτη σοβαρή καρδιακή προσβολή. Επίσης, εντοπίστηκε ότι οι γυναίκες εμφάνισαν υψηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακού θανάτου τόσο από σοβαρή μορφή καρδιακής προσβολής όσο και από ηπιότερο υποτύπο, σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παρότι οι γυναίκες εμφάνισαν παρόμοια ποσοστά ενδονοσοκομειακών επιπλοκών με τους άνδρες, υποβλήθηκαν σε λιγότερες καρδιολογικές επεμβατικές πράξεις για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των αιτίων του εμφράγματος.
Μείωση στις μεγαλύτερες ηλικίες
Τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα και ανησυχητικά, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Μόαν Σατίς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο New York Presbyterian/Weill Cornell Medical Center στη Νέα Υόρκη.
Όπως εξήγησε, «οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ φαινόταν να έχουν σταθεροποιηθεί ή να μειώνονται, βάσει μελετών που εκτείνονταν έως το 2010. Ωστόσο, αυτή η μείωση φαίνεται ότι αφορούσε κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες και άνδρες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συχνά θεωρούμε ότι το έμφραγμα αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους, όμως τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι νεότεροι ενήλικες, ιδιαίτερα οι γυναίκες, διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο».
Παράγοντες κινδύνου και φύλο
Ανεξαρτήτως φύλου, αφού λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες κινδύνου, οι μη παραδοσιακοί παράγοντες, όπως το χαμηλό εισόδημα, η νεφρική νόσος και η χρήση ναρκωτικών ουσιών εκτός καπνού, συνδέονταν ισχυρότερα με τον ενδονοσοκομειακό θάνατο από έμφραγμα σε σχέση με τους παραδοσιακούς.
Οι νεότερες γυναίκες είχαν περισσότερους μη παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν οι πιο διαδεδομένοι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στους άνδρες αυξάνεται πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε
Μελέτη κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τις επιθανάτιες εμπειρίες
Τέμπη: Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας
17:17
Τασούλας σε διπλωμάτες: Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστούμε
17:10
Ναυάγιο στη Χίο: Ζητούν πραγματογνώμονα ναυτιλίας οι συνήγοροι του 31χρονου – Ξεκινούν νέες έρευνες
17:03
Χρυσοχοΐδης: Στις προκλήσεις απαντάμε με την ίδια πίστη και αφοσίωση στη δουλειά μας
16:52