ΚΟΣΜΟΣ

Τι σκαρώνει ο Γκάμπριελ στην Μέρκελ

Τι σκαρώνει ο Γκάμπριελ στην Μέρκελ
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Άγκελα Μέρκελ στην γερμανική Βουλή REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέτωπο κατά της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι επιχειρούν να συγκροτήσουν τα τρία κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία καθώς συσπειρώνονται για να ρίξουν την Καγκελάριο από τον «θρόνο» της.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post ότι «ο Ζίγκμαρ Γκάμπιελ θα μπορούσε να είναι την επόμενη εβδομάδα καγκελάριος, αν το επιθυμούσε ο ίδιος και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD)».

Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, συνέχισε ο ίδιος, είναι «να συμφωνήσουν τα τρία κόμματα, δηλαδή το SPD, η Αριστερά και οι Πράσινοι (Die Gruenen), να ρίξουν τη χριστιανοδημοκράτη (CDU) καγκελάριο Μέρκελ, κάτι το οποίο είναι εφικτό προ των εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017».

Μετά τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ 90 βουλευτών του SPD, της Αριστεράς και των Πρασίνων, στις οποίες έλαβε μέρος και ο ίδιος ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Ντίτμαρ Μπαρτς βλέπει δυνατότητα σύγκλισης ακόμα και σε αμφιλεγόμενα μέχρι σήμερα θέματα, όπως είναι η εμπλοκή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν ήταν όλα αρνητικά στην ατζέντα (Σρέντερ) 2010», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρτς στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Το SPD, η Αριστερά και οι Πράσινοι διαθέτουν αυτή τη στιγμή τις ψήφους στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag/ Μπούντεστακ) για να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας και να αρθεί η εμπιστοσύνη στη καγκελάριο Μέρκελ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις όμως κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό μετά τις εθνικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι και στα τρία αυτά γερμανικά κόμματα υπάρχουν υποστηρικτές και επικριτές της πρότασης να συμπτυχθεί μέτωπο κατά της νυν καγκελαρίου και καθαρά αριθμητικά υφίσταται η δυνατότητα να γίνει «ανταρσία» εναντίον της, ώστε να αναλάβει την εξουσία συνασπισμός των τριών αυτών κομμάτων με καγκελάριο τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ