Χαμένος ο Μάρτιος για τη Ρωσία στο μέτωπο - Καμία πρόοδος για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια
Ρώσοι στρατιώτες
(Russian Defense Ministry Press Service via AP)Η Ρωσία δεν σημείωσε καμία πρόοδο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία τον Μάρτιο για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σύμφωνα με ανάλυση του AFP σε δεδομένα από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα τον περασμένο μήνα, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας επιβράδυναν το ρυθμό τους στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με το ISW, η επιβράδυνση αποδίδεται στις ουκρανικές αντεπιθέσεις και στους περιορισμούς στις επικοινωνίες μετά την «απαγόρευση της Ρωσίας στη χρήση τερματικών Starlink στην Ουκρανία».
Παράλληλα το Κρεμλίνο προσπάθησε επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στο Telegram - το οποίο είναι δημοφιλές μεταξύ των Ρώσων που πολεμούν στην πρώτη γραμμή.
Όπως και τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχασε έδαφος στο νότιο τμήμα της γραμμής του μετώπου, μεταξύ των περιοχών Ντόνετσκ και Ντνιεπροπετρόφσκ, όπου καταλάμβανε περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτή η περιοχή συρρικνώθηκε σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Φεβρουάριο και σε 144 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάρτιο. Η κατάσταση, ωστόσο, ήταν δυσμενής για το Κίεβο βορειότερα στην περιοχή του Ντόνετσκ, προς τις δύο μεγάλες περιφερειακές πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ.
Το 2025, ο ρωσικός στρατός σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο στην Ουκρανία από ό,τι τους προηγούμενους 24 μήνες. Αλλά τους πρώτους τρεις μήνες του 2026, τα ρωσικά εδαφικά κέρδη ήταν τα μισά από αυτά της ίδιας περιόδου το 2025.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα κατέχει λίγο περισσότερο από το 19% της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταλήφθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης.
Περίπου το 7%, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και περιοχών στην περιοχή Ντονμπάς, βρισκόταν ήδη υπό ρωσικό ή φιλορώσο αυτονομιστικό έλεγχο πριν από την εισβολή.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έξι παιδιά από την Ουκρανία θα επιστραφούν από τη Ρωσία και θα επανενωθούν με τις οικογένειες τους
Εισαγγελείς κατά Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί πίσω από το μανδύα της βουλευτικής ασυλίας
14:01
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για τις παραιτήσεις και τον ανασχηματισμό
13:58
Πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη «Μήδεια». Εξαντλούνται τα εισιτήρια για την Αθήνα
13:35
Ανασχηματισμός: Στην κυβέρνηση για πρώτη φορά ο Μακάριος Λαζαρίδης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
13:34