ΚΟΣΜΟΣ

Axios: Προσπάθεια για 45ήμερη κατάπαυση πυρός από ΗΠΑ, Ιράν και περιφερειακούς διαμεσολαβητές

Axios: Προσπάθεια για 45ήμερη κατάπαυση πυρός από ΗΠΑ, Ιράν και περιφερειακούς διαμεσολαβητές

Μια γυναίκα κάθεται σε ερείπια απέναντι από ένα κτήριο κατοικιών που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας ΗΠΑ - Ισραήλ στην Τεχεράνη

AP Photo/Vahid Salemi

Τους όρους για μια πιθανή 45ήμερη κατάπαυση πυρός, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου, φέρονται να συζητούν οι ΗΠΑ, το Ιράν, καθώς και μια ομάδα περιφερειακών διαμεσολαβητών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου Axios την Κυριάκη.

Όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, η αναφορά στηρίζεται σε πληροφορίες από τέσσερις Αμερικανούς, Ισραηλινούς και περιφερειακούς αξιωματούχους, με γνώση των συνομιλιών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα μέρη συζητούν συμφωνία δυο φάσεων, η πρώτη από τις οποίες προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει διαπραγμάτευση για το οριστικό τέλος του πολέμου.

Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός ίσως παραταθεί, αν κριθεί ότι απαιτείται για να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, κατά το δημοσίευμα του Axios.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες τηλεφωνικά στη Wall Street Journal ότι παρατείνει την προθεσμία στην Τεχεράνη ως αύριο Τρίτη το βράδυ για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να διατάξει να καταστραφούν κρίσιμες υποδομές του Ιράν.