ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανησυχητικός ο περιορισμός των ΜΜΕ στην Τουρκία

Γερμανία: Ανησυχητικός ο περιορισμός των ΜΜΕ στην Τουρκία
REUTERS/Murad Sezer

"Πολύ ανησυχητική" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου από τις τουρκικές αρχές, με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι το ζήτημα των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας, αποτελεί κεντρικό σημείο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να κάνει σαφή στην Άγκυρα τη θέση του όσον αφορά το θέμα αυτό.

"Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ενέργειες σε βάρος του διευθυντή (της Τζουμχουριέτ) Μουράτ Σαμπουντζού και των συναδέλφων του συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου" είπε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία και ότι δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν θα διακόψει τις επαφές της με την Τουρκία, μολονότι έχει θορυβηθεί από την καταστολή σε βάρος του Τύπου.

Από την πλευρά της και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα μέτρα που ελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές εναντίον των μέσων ενημέρωσης, προειδοποιώντας ότι η λήψη αυτών των μέτρων θα διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις για το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο:

Αναφορικά με την Τουρκία, το γεγονός ότι αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της γνώμης, περιορίζεται διαρκώς είναι για εμένα, όπως και για το σύνολο της κυβέρνησης, ανησυχητικό στον υψηλότερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται πως ο Σαμπουντζού και άλλοι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα υπέρ των Κούρδων ανταρτών του PKK και της "τρομοκρατικής" οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ