Μακρόν - Στάρμερ: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να μείνουν πλήρως ανοιχτά, χωρίς διόδια
Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν πλήρως ανοιχτά συμφώνησαν Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ στις κοινές δηλώσεις τους από την τηλεδιέσκεψη στο Παρίσι για τα Στενά στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από 30 χώρες.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «φυσικά» η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ είναι ευπρόσδεκτη.
«Όλα αυτά μας οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Ωστόσο, ανέφερε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνιμη «πλήρης και άνευ όρων» επαναλειτουργία.
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους σύστημα διοδίων», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της κρίσιμης πλωτής οδού πρέπει να είναι «διαρκής και εφαρμόσιμη».
Πρόσθεσε ότι «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν μια αυστηρά αμυντική αποστολή για την «προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στο στενό.
«Το άνοιγμα του στενού είναι μια παγκόσμια αναγκαιότητα και μια παγκόσμια ευθύνη. Πρέπει να δράσουμε για να επαναφέρουμε την ελεύθερη ροή της παγκόσμιας ενέργειας και του εμπορίου, για να μειώσουμε τις τιμές για τους εργαζόμενους, οι πολίτες μας πρέπει να δουν την επιστροφή στην ειρήνη και τη σταθερότητα και θα αναλάβουμε πλήρως τον ρόλο μας» πρόσθεσε.
Νέες απειλές Ιράν: Η Τεχεράνη θα κλείσει ξανά το Ορμούζ εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ
18:29
Μετά από 47 ημέρες «ομηρίας» το Celestyal Discovery προσεγγίζει για έξοδο τα Στενά του Ορμούζ
18:21
Νέες απειλές του Ιράν για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ - Ο «καβγάς» ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Τραμπ
18:15
ΕΦΕΤ: Νέες διευκρινίσεις για την ανάκληση φέτας λόγω παθογόνου μικροοργανισμού
18:13