ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έτινγκερ ζητά συγγνώμη από την Κίνα για τα περί «σχιστομάτηδων»

Ο Έτινγκερ ζητά συγγνώμη από την Κίνα για τα περί «σχιστομάτηδων»
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε επισήμως συγγνώμη, με ανακοίνωσή του, για σχόλια που έκανε σε ομιλία του και τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ως προσβλητικά από την κινεζική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Έτινγκερ, ο οποίος ανήκει στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:

Είχα τον χρόνο για να σκεφτώ την ομιλία μου και μπορώ τώρα να δω πως οι λέξεις που χρησιμοποίησα δημιούργησαν κακά συναισθήματα και μπορεί ακόμη και να πλήγωσαν ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν πρόθεσή μου και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για οποιοδήποτε ανάρμοστο σχόλιο.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας - η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής», πρόσθεσε μια ημέρα αφού η Κίνα επέκρινε σχόλια που είχε κάνει ο επίτροπος τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και αναμένεται να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Προϋπολογισμού, καλεσμένος μιας ομοσπονδίας επικεφαλής επιχειρήσεων στο Αμβούργο την Τετάρτη το βράδυ, έκανε κάποιες δηλώσεις που χαρακτήριστηκαν ως "ρατσιστικές" και προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, μίλησε με επικριτικά λόγια κατά των Κινέζων, των γυναικών, του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου ή ακόμα και του πρώην καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως είχε πει, συναντήθηκε με Κινέζους υπουργούς και όλοι τους ήταν «χτενισμένοι από τα αριστερά στα δεξιά με μαύρο βερνίκι παπουτσιών». Επίσης χαρακτήρισε του Κινέζους ως "σχιστομάτηδες".

Να σημειωθεί πως στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Έτινγκερ δεν γίνεται απολογείται για κάποια άλλη από τις δηλώσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ