ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Ο αλ Μπαγκντάντι χάνει τον έλεγχο των μαχητών του

Πεντάγωνο: Ο αλ Μπαγκντάντι χάνει τον έλεγχο των μαχητών του
REUTERS/Social Media Website via Reuters TV

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους οδεύει προς την απώλεια του ελέγχου των μαχητών του στη Μοσούλη.

Αυτό υποστήριξε εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά τη μετάδοση ενός ηχητικού μηνύματος που αποδόθηκε στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στο μήνυμα αυτό, με το οποίο έσπασε τη σιωπή του που κρατούσε έναν ολόκληρο χρόνο, ο Μπαγκντάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές να αγωνιστούν μέχρι τέλους, να γίνουν «μάρτυρες» για να υπερασπιστούν τη Μοσούλη, που αντιμετωπίζει τη λυσσαλέα πολιορκία των ιρακινών δυνάμεων.

Το μήνυμα «είναι αρκετά σαφές πως αποτελεί μια προσπάθεια του αλ Μπαγκντάντι να επικοινωνήσει με τους μαχητές του», έκρινε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, από τη Βαγδάτη. Το γεγονός αυτό «πιθανόν δίνει μια σαφή ένδειξη ότι οι δυνατότητές του να διοικεί τους μαχητές του και να επικοινωνεί με αυτούς έχουν μειωθεί σημαντικά», συνέχισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματικό, ο διεθνής συνασπισμός έχει ενδείξεις κατά τις οποίες υπάρχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη «οι οποίοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή αποπειρώνται να διαφύγουν» ενώ ο ISIS φέρεται να έχει «εκτελέσει» μαχητές του που λιποτάκτησαν.

Ο Ντόριαν υποστήριξε ακόμη ότι το μήνυμα του αρχηγού του ISIS αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις στην οργάνωση.

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών απαιτεί από τους άντρες του να μην «μάχονται μεταξύ τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, επικαλούμενος μια μετάφραση στα αγγλικά του απομαγνητοφωνημένου μηνύματος.
«Αυτό είναι κάτι που λέει ένας αρχηγός ο οποίος οδεύει να απολέσει τον έλεγχο των ανδρών του», πρόσθεσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης.

Οι τζιχαντιστές δυσκολεύονται, πλέον, να κρατήσουν τη Μοσούλη, -το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βόρειου Ιράκ που είχαν καταλάβει τον Ιούνιο του 2014 κι από όπου ο Μπαγκντάντι είχε ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.

Υπενθυμίζεται πως δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά και Κούρδοι Πεσμεργκά, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τη 17η Οκτωβρίου τη μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ