Τραμπ σε φον ντερ Λάιεν: Τελεσίγραφο για τους δασμούς - Διπλό όχι στα πυρηνικά του Ιράν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP Photo/Jacquelyn MartinΟ Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με το Ιράν και τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί ενδέχεται να αυξηθούν εάν η Ένωση δεν τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.
«Συζητήσαμε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι είμαστε απόλυτα ενωμένοι στο ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, προσθέτοντας ότι ήταν μια «εξαιρετική συνομιλία».
Το Ιράν εξακολουθεί να εξετάζει τα «μηνύματα» από τις ΗΠΑ μέσω πακιστανών μεσολαβητών και δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την απάντησή του στην πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι πίεσε τη φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις εμπορικές δεσμεύσεις που συνδέονται με αυτό που περιέγραψε ως «ιστορική εμπορική συμφωνία» που επιτεύχθηκε στο Τέρνμπερι πέρυσι.
«Περίμενα υπομονετικά την ΕΕ να εκπληρώσει τη δική της πλευρά της Ιστορικής Εμπορικής Συμφωνίας που συμφωνήσαμε στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών! Δόθηκε η υπόσχεση ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει τη δική της πλευρά της Συμφωνίας και, σύμφωνα με τη Συμφωνία, θα μειώσει τους δασμούς της στο ΜΗΔΕΝ!», συνέχισε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προθεσμία μέχρι την 250ή επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν αυξήσει τους δασμούς «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα». Δεν είναι σαφές με ποια εξουσία θα μπορούσε ο Τραμπ να επιβάλει τέτοιους δασμούς, δεδομένης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε την πολιτική του για τους δασμούς νωρίτερα φέτος.
SPONSORED
Πακιστάν: Έξι νεκροί σε βομβαρδισμό αγοράς κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν
23:30
Η ασφάλεια και τα κρίσιμα ορυκτά στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ - Λούλα
23:19
Το Ορμούζ παραμένει «σφραγισμένο», οι ΗΠΑ περιμένουν απάντηση και το Ιράν... καθυστερεί
23:08
Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
22:56