ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Προβάδισμα Ράντεφ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Βουλγαρία: Προβάδισμα Ράντεφ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών
REUTERS/ STRINGER

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της βουλγαρικής αντιπολίτευσης, Ρούμεν Ράντεφ επικρατεί οριακά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία με 24,8%-26,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll.

Η Τσέσκα Τσάτσεβα, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) και πρόεδρος του κοινοβουλίου εξασφαλίζει ανάμεσα στο 22,5% και το 23,5% των ψήφων.

Ο Ράντεφ, πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, 53 ετών, θα αντιμετωπίσει την Τσάτσεβα, 58 ετών, στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 13 Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν αμφίρροπο δεύτερο γύρο, τη στιγμή που η ψηφοφορία θεωρείται τεστ για τον Μπόικο Μπορίσοφ και την κυβέρνησή του που βρίσκεται στο μέσον της θητείας της.

Σημειώνεται ότι ο Ράντεφ τάσσεται υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ενδεχόμενη ήττα της Τσέσκα Τσάτσεβα θα ανοίξει ένα ρήγμα στην υπεροχή του κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ, το GERB, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέιλιεφ.

Μία νίκη του 53χρονου Ρούμεν Ράντεν θα μπορούσε επίσης να σημάνει μία προσέγγιση της πρώην χώρας του κομμουνιστικού μπλοκ και πλέον μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία.

Η σημερινή ψηφοφορία ήταν η πρώτη υπό το καθεστώς της «υποχρεωτικής ψηφοφορίας» που δεν επισύρει σοβαρές κυρώσεις, αλλά έχει ως στόχο να κινητοποιήσει το εκλογικό σώμα και να περιορίσει το βάρος της χειραγωγούμενης ή πληρωμένης ψήφου που αποτελεί ενδημικό φαινόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ