ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Οι δημογραφικές ομάδες που οδηγούν τον Τραμπ στον… Λευκό Οίκο

Πρόεδρος ΗΠΑ: Οι δημογραφικές ομάδες που οδηγούν τον Τραμπ στον… Λευκό Οίκο
REUTERS/Carlo Allegri

Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο φέρεται να βρίσκεται ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ με τα μέχρι τώρα εκλογικά αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

"Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο"

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος
Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι τους Ρεπουμπλικανούς.

Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

ΤΡΑΜΠ ΜΕΣΑ

(REUTERS/Mike Segar)

"Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ"

Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

'Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών"

Ο Τραμπ αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ