ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς υποδέχτηκαν οι ξένοι ηγέτες την εκλογή Τραμπ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς υποδέχτηκαν οι ξένοι ηγέτες την εκλογή Τραμπ
Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Οι πρώτες αντιδράσεις, οι πρώτες συγχαρητήριες επιστολές και τα πρώτα τουίτ για τον νέο πλανητάρχη 

Βλάντιμιρ Πούτιν
Ελπίδα για αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων εκφράζει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα του για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα του για από κοινού συνεργασία για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων από την κατάσταση της κρίσης (στην οποία βρίσκονται), καθώς και στην αντιμετώπιση διεθνών θεμάτων και την αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις προκλήσεις που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πούτιν δηλώνει βέβαιος ότι ένα εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Μάρτιν Σουλτς

Απογοήτευση Σουλτς για το αποτέλεσμα

Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύσσεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς αναγνώρισε ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, ο Σουλτς εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ.

«Ο Τραμπ κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι δύσκολο, δυσκολότερο από ότι με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά είναι ένας ελεύθερα εκλεγμένος πρόεδρος», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ... ελπίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε».

Παράλληλα, δήλωσε απογοητευμένος, «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ, εφ' όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Δεν αλλάζει κάτι στη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η εκλογή Τραμπ θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

"Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας", ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Μαρίν Λεπέν: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον αμερικανικό λαό», έγραψε η Πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Η νίκη του Τράμπ θύμισε στους Ιταλούς αναλυτές τον.. Μπερλουσκόνι

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνη του Μπερλουσκόνι, το 1994», σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera 'Αλντο Κατσούλο, ο Τραμπ, με την αναπάντεχη αυτή νίκη του, θυμίζει σε κάποιο βαθμό εκείνη του «πρώην Καβαλιέρε», πριν από δύο δεκαετίες, από την στιγμή που και οι δυο βασίσθηκαν μόνον στην προσωπική τους εκστρατεία, χωρίς να στηριχθούν σε ισχυρές πολιτικές συμμαχίες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν αναλυτές που φιλοξενούνται σε εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει και ένα άλλο κοινό στοιχείο: όπως συνέβαινε και στην Ιταλία, στο παρελθόν, πιθανότατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες μέρος των ψηφοφόρων μπορεί να μην θέλησε να αποκαλύψει τις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις στους δημοσκόπους, νιώθοντας ένα είδος «ντροπής», για το ότι είχε αποφασίσει να στηρίξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Ως γνωστόν, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε προβλέψει καθαρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

ΝΑΤΟ: Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μπιναλί Γιλντιρίμ:
Ο τούρκους πρωθυπουργός βλέπει νέες ευκαιρίες συνεργασίας στη νίκη Τραμπ

Μια ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας βλέπει ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές του 2016.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, έστειλε τα συγχαρητήρια του στον νέο πλανητάρχη και τόνισε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αν η Ουάσινγκτον εκδώσει τον τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

«Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία κατηγορεί τον ιεροκήρυκα για την ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τι ζητά ο Γιούνκερ από τον Τραμπ στην συγχαρητήρια επιστολή του

Τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποστέλλοντάς του επιστολή, την οποία ανήρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο με στενή συνεργασία μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναλυτικά η επιστολή του Ζανκ Κλοντ Γιούνκερ με τα συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ:

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγη ώρα ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα επισήμανε ότι πρωταρχικός του στόχος θα είναι οι ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα είναι δίκαιος με όλους».

Ματτέο Ρέντσι: Του εύχομαι τα καλύτερα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

Συγχαίρει τον Τραμπ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων

Τα «θερμά του συγχαρητήρια» εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.

Ο Ντουτέρτε τους τελευταίους μήνες είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο «στόλιζε» σχεδόν καθημερινά με διάφορα υβριστικά επίθετα.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα επικύρωσε στο Πεκίνο τη θεαματική διπλωματική στροφή του προς την Κίνα, ανακοινώνοντας τον «χωρισμό» του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Ντουτέρτε ανυπομονεί να δουλέψει με την νέα διακυβέρνηση για την ενίσχυση των φιλιππινο-αμερικανικών σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό συμφέρον και στην κοινή τους δέσμευση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην κυριαρχία του νόμου», ανέφερε υπουργός της κυβέρνησής του.

Η Τερέζα Μέι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Έχοντας ως βάση τους δεσμούς των δυο χωρών μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας τα επόμενα χρόνια.» Αυτή ήταν η αντίδραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

«Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια διαρκή και ιδιαίτερη σχέση που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε, και θα παραμείνουμε, ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του «μετά από μια σκληρή εκστρατεία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Γερμανία: Η νίκη του Τραμπ δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

"Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

"Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε επικριτικές κουβέντες για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη στο προσεχές μέλλον", πρόσθεσε.

Ζαν-Μαρκ Ερό: «Τίθενται πολλά ερωτήματα» μετά τη νίκη του Τραμπ

Εκφράζοντας την ανησυχία του λίγο πριν κλειδώσει το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει ήδη πάρει σαφές προβάδισμα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, έκανε λόγο για «πολλά ερωτήματα» από την ανάδειξη του μεγιστάνα ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες», είπε μιλώντας στο France 2.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία παραμένει «σύμμαχος των ΗΠΑ» και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της.

«Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις», απάντησε αναφορικά με την προσωπικότητα του νέου πλανητάρχη.

«Και η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος (της Ουάσινγκτον) και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος», είπε ολοκληρώνοντας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Κίριλ Ντμίτριεφ: «Η νίκη του Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιδράσεις»

Την άποψη ότι η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις Εκλογές ΗΠΑ 2016 θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιδράσεις, εξέφρασε ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου.

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund.

Πρόσθεσε, δε, ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».

Για «παταγώδη αποτυχία» της εκστρατείας Κλίντον μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ

Την νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές σχολιάζουν τα ρωσικά μέσα Ενημέρωσης.
Απεσταλμένοι μεγάλων ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, σχολίαζαν με μεγάλη δόση ειρωνείας και διακωμώδησης τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

«-Τι πρέπει να γίνει στην τάδε Πολιτεία για να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον;

-Πως μπορεί να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε τρεις ακόμα για να έρθει πρώτη η Χίλαρι;»

μετέδιδαν οι απεσταλμένοι των ρωσικών καναλιών.

Στη Μόσχα, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την "πίεση" των αμερικανικών αρχών προς Ρώσους διπλωμάτες εκεί, να μην τολμήσουν να πλησιάσουν προς εκλογικά κέντρα.

Από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει ακόμα κάποια αντίδραση, εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα είναι υπέρ του Τράμπ, ωστόσο, στις αναλύσεις των ΜΜΕ, εκφράζεται ένα είδος ικανοποίησης από την "παταγώδη αποτυχία" μιας εκστρατείας από την πλευρά της Κλίντον, που βασικό μοτίβο της, τουλάχιστον αναφορικά με τα διεθνή θέματα, ήταν η έκφραση μιας άκρατης ρωσοφοβίας.

Το Πεκίνο έτοιμο να συνεργαστεί με τον Τραμπ

Την πρόθεση της να συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε η Κίνα, λίγη ώρα μετά την εκλογή του.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, λέει ο Τσαβούσογλου

«Η Άγκυρα θα ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το σχόλιο αυτό έκανε με ανάρτησή του στο twitter, με το οποίο συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές..

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τεράστιο Σοκ

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών σχολίασε και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Νόρμπερτ Ρέτγκεν: ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε:

«η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Τα συγχαρητήρια του Νάιτζελ Φάρατζ στον Ντόναλντ Τραμπ

Τα συγχαρητήρια του στον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη στις Αμερικάνικες εκλογές, μετά από μια μεγάλη εκλογική νύχτα, έστειλε ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού UKIP της Μεγάλης Βρετανίας, Νάιτζελ Φάρατζ, μέσω twitter.

«Παραδίδω τον μανδύα στον Ντόναλντ Ταρμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Πάλεψες μια γενναία καμπάνια», έγραψε ο βρετανός πολιτικός και συνδύασε το κείμενο του με βίντεο που παρουσιάζει τον ίδιο και τον νέο πλανητάρχη σε κοινή τους ομιλία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του μεγιστάνα Τραμπ ανοιχτά και ενθέρμως εδώ και καιρό.

Τρόμος και σοκ από την νίκη Τραμπ λένε αυστριακοί αναλυτές

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ένταντι της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικάνικες εκλογές του 2016 προκαλεί σοκ και τρόμο σύμφωνα με τους αναλυτές της Αυστριακής τηλεόρασης, που κάνει μαραθώνιο για την εκλογική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης Τραμπ, στην ίδια τη χώρα του και στο εξωτερικό, στην διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία.

Ακόμη προσπαθούν να αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα ως προς τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και ερωτήματα ως προς τον ίδιο τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον «βίο και την πολιτεία του».

Οι εκπομπές κάνουν αναλυτικές παρουσιάσεις των πορτρέτων αλλά και των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων και κάνουν αναδρομές στο «αλλοπρόσαλλο» της εκστρατείας, που είχε συγκεντρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες το ενδιαφέρον του αυστριακού κοινού.

Σε καθημερινή βάση ήταν τις τελευταίες εβδομάδες τα μακροσκελή δημοσιεύματα, οι αναλύσεις και τα σχόλια στις αυστριακές εφημερίδες, που παρουσίαζαν τις διακυμάνσεις και το «χάος» ή το «θρίλερ» των δημοσκοπήσεων, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις έξωθεν παρεμβάσεις, τις πιθανότητες και τα ενδεχόμενα διαδοχικής ανατροπής των συσχετισμών δυνάμεων.

Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριλε αποκάλεσε τον Τραμπ "πρωτοπόρο ενός νέου αυταρχικού κινήματος"

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.

«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Μ. Βέμπερ: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ