ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς αντέδρασε ολόκληρος ο πλανήτης στην εκλογή Ντόναλντ Τραμπ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς αντέδρασε ολόκληρος ο πλανήτης στην εκλογή Ντόναλντ Τραμπ

Πώς υποδέχτηκαν οι ηγεσίες διαφόρων χωρών την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ; Όπως και αν το έκαναν, η αλήθεια είναι ότι η 9η Νοεμβρίου 2016 είναι μια διαφορετική ημέρα για ολόκληρη την ανθρωπότητα καθώς ξεκινά η "εποχή Τραμπ". Η Ευρώπη έδειξε από την πρώτη στιγμή την αμηχανία της, ισχυρές κυβερνήσεις έκαναν συγκρατημένες δηλώσεις και όλοι ευχήθηκαν να είναι καλή η συνεργασία τους με τη νέα αμερικανική ηγεσία. Με το νέο Πλανητάρχη, δηλαδή, ο οποίος από τις προεκλογικές του εμφανίσεις, κιόλας, είχε κάνει φανερό ότι δεν θα είναι αυτό που έχει συνηθίσει να βλέπει ο ολόκληρος ο πλανήτης στο πρόσωπο του ηγέτη των ΗΠΑ.

Οι αναλύσεις για το συγκεριμένο αποτέλεσμα άρχισαν να γράφονται πριν καν αυτό ανακοινωθεί και επισήμως. Σε κάθε περίπτωση όλοι προσπάθησαν να αναλύσουν τις αιτίες του σοκ που υπέστησαν, είτε αρνητικού είτε και θετικού καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ ήταν λιγότερο σίγουροι και αισιόδοξοι σε σχέση με αυτούς της Χίλαρι Κλίντον, ανεξάρτητα από το εάν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν ως πιθανότερο νικητή το ...στατιστικό λάθος. Όμως, τώρα το αποτέλεσμα είναι δεδομένο για όλους όσο και αν οι αρχικές προσεγγίσεις κάνουν λόγο για την "αμερικανική εκδοχή της επικράτησης του αντισυστημικού τσουνάμι που επικρατεί στην Ευρώπη" ή " το χτύπημα της αμερικανικής κοινωνίας στις ελίτ" και διάφορα άλλα.

Άλλες προσεγγίσεις δεν θεωρούν και τόσο μεγάλη έκπληξη αυτήν την εξέλιξη όταν, μάλιστα, τη συνδυάζουν με τις γενικότερες αλλαγές στις εκλογικές συμπεριφορές κοινωνιών που πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τα δεινά της παγκόσμιας κρίσης. Περισσότερο δεδομένο, όμως, από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι τα παγκόσμια μέτωπα που παραμένουν ανοικτά και με τον έναν ή άλλον τρόπο η νέα ηγεσία των ΗΠΑ έχει τη δική της συμμετοχή.

Ένα από αυτά και το οποίο αφορά περισσότερο στην Ελλάδα είναι το κατά πόσο το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τους μέχρι προχθές συσχετισμούς που είχαν σχηματιστεί για το ελληνικό χρέος και υπό μία ανάγνωση είχε εξασφαλιστεί η υποστήριξη της προηγούμενης αμερικανικής ηγεσίας. Ο υπουργός Οικονομικών,πάντως, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είναι εξαιρετικά ανήσυχοι καθώς, οι χειρισμοί των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά, στο θέμα του χρέους, στην επικράτηση των δημοκρατικών και της Χίλαρι Κλίντον.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η ελληνική πλευρά εκτιμούσε πως οι πιέσεις των ΗΠΑ προς Γερμανία και ΔΝΤ τόσο για το χρέος όσο και για το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής θα συνεχίζονταν σε μια κυβέρνηση της Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει φόβους ότι η ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης θα αλλάξει σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Πάντως, αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο καιρό πριν, είχε πετάξει το μπαλάκι στην Γερμανία: "Εμείς έχουμε ήδη αρκετά προβλήματα. Θα το φροντίσει η Γερμανία, για την Γερμανία δεν είναι τίποτα αυτό, Η Γερμανία είναι πολύ δυνατή, μπορεί να το χειριστεί".

Οι αγορές του κόσμου

Σε άλλο επίπεδο,τώρα, η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, δείχνει να αποσταθεροποιεί τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. «Βυθίζεται» η ισοτιμία του αμερικάνικου δολαρίου, ενώ το μεξικάνικο Πέσο κατρακυλάει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη βρέθηκε υπό σημαντική πίεση, ακολουθώντας και αυτό την πτωτική αντίδραση των διεθνών αγορών στην εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στη θέση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Πώς υποδέχτηκαν τα ελληνικά κόμματα την εκλογή Τραμπ;

Ας δούμε συγκεντρωμένες τις αρχικές ανακοινώσεις των ελληνικών κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ
"Αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά και ψήφο, η οποία ήθελε να δώσει μήνυμα ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών", η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Νέα Δημοκρατία

«Οι Αμερικανοί αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές και δεν επηρεάζονται από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρουν πηγές από τη Νέα Δημοκρατία.

ΚΚΕ

Και οι δύο αντίπαλοι στη μάχη για την αμερικανική προεδρία εκπροσωπούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, δηλώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε σχόλιο του για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών κάνει λόγο για «σοκ» από την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας και μεγάλος νικητής «συστηματικά καλλιεργούσε τον φόβο και τον διχασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με τον κ. Παύλο Χρηστίδη.

Το Ποτάμι

Με μία ινδιάνικη παροιμία θέλησε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές. «Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο. Παλιά ινδιάνικη παροιμία», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής το Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ένωση Κεντρώων
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

the nyt copy

Ο διεθνής τύπος

Με αμηχανία υποδέχθηκαν τα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τον νέο πλανητάρχη. Ο διεθνής τύπος φάνηκε ανέτοιμος για ένα ευφάνταστο πρωτοσέλιδο με τη φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ. Απόδειξη, η περιορισμένη φαντασία που χαρακτηρίζει τους περισσότερους τίτλους.

«Πειραγμένες» φωτογραφίες, αναποδογυρισμένες σημαίες, λογοπαίγνια και λεζάντες με πολιτικά νοήματα κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που στην πλειοψηφία τους, φάνηκαν, μάλλον, σοκαρισμένες από τιο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Τραμποκάλυψη»
Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του νέου πλανητάρχη με τον τίτλο «Τραμποκάλυψη» κυκλοφόρησε η γαλλική Liberation

liberation copy copy

Οι διεθνείς παίχτες στη σκακιέρα της πολιτικής και της διπλωματίας είχαν τις δικές τους επίσημες αντιδράσεις.

Βλάντιμιρ Πούτιν

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν διαχρονικά περίπλοκες σχέσεις. Ωστόσο μετά την εκλογή Τραμπ ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

putin

Μάρτιν Σουλτς

Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς αναγνώρισε ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, ο Σουλτς εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ».

Φεντερίκα Μογκερίνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

erdogan

Ταγίπ Ερντογάν: Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η εκλογή Τραμπ θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

Μαρίν Λεπέν: Με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ.

lepen

Η νίκη του Τράμπ θύμισε στους Ιταλούς τον.. Μπερλουσκόνι
«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει κοινά στοιχεία με εκείνη του Μπερλουσκόνι, το 1994», είπαν οι Ιταλοί αναλυτές.

ΝΑΤΟ: Ο γ.γ. Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

Τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,«Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο με στενή συνεργασία μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ματτέο Ρέντσι: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο

Τα «θερμά του συγχαρητήρια» εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους. Ο Ντουτέρτε τους τελευταίους μήνες είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο «στόλιζε» σχεδόν καθημερινά με διάφορα υβριστικά επίθετα.

Η Τερέζα Μέι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Έχοντας ως βάση τους δεσμούς των δυο χωρών μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας τα επόμενα χρόνια.» Αυτή ήταν η αντίδραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Γερμανία: Η νίκη του Τραμπ δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα συγχαρητήρια του Νάιτζελ Φάρατζ στον Ντόναλντ Τραμπ
Τα συγχαρητήρια του στον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη στις Αμερικάνικες εκλογές, μετά από μια μεγάλη εκλογική νύχτα, έστειλε ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού UKIP της Μεγάλης Βρετανίας, Νάιτζελ Φάρατζ, μέσω twitter.

Ο Μπαν Κι-μουν

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα «ενισχύσει τους δεσμούς της διεθνούς συνεργασίας», ενώ χαρακτήρισε την Χίλαρι Κλίντον «ένα ισχυρό σύμβολο της χειραφέτησης των γυναικών».

«Την επομένη μιας σκληρής και πολύ συχνά διχαστικής εκστρατείας, αξίζει να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι η ενότητα στη διαφορετικότητα των ΗΠΑ είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας. Ενθαρρύνω όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν αληθινοί σε αυτό το πνεύμα», υποστήριξε ο Μπαν μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές ΗΠΑ 2016.

«Οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολουθούν τις ΗΠΑ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την απίστευτη δύναμή τους ώστε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξανασταθεί στα πόδια της και να εργαστούν για το κοινό καλό» δήλωσε ο Μπαν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε ότι βασίζεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να συμβάλλει στην μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε σήμερα ο γ.γ των ΗΕ.

«Ο ΟΗΕ βασίζεται στη νέα διοίκηση για να ενισχύσει την διεθνή συνεργασία τη στιγμή που εμείς εργαζόμαστε όλοι μαζί για να στηρίξουμε τις κοινές αξίες, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» επιβεβαίωσε.

Ευρωπαίοι σοσιαλιστές

Αξιασημείωτη ήταν αντίδραση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. Μίλησε για "θλιβερή ημέρα για όλον τον κόσμο" και πρόκειται για ιό που έχει μολύνει τις κοινωνίες.

Δείτε εδω το ρεπορτάζ του CNN Greece με τις ανιδράσεις και άλλων ηγετών.

Μεξικανοί

«Δεν είναι πρόεδρός μας», φωνάζουν οι Μεξικανοί... Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την κατασκευή τείχους, και μάλιστα 1.600 χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο των λατινοαμερικάνων στις ΗΠΑ. Απείλησε να τους κλειδώσει τα εμβάσματα και δεν κάνει καμία συζήτηση περί του αιτήματός τους για ιθαγένεια. Πάντως, ο ίδιος ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε ότι περιμένει να έχει καλή συνεργασία με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο.

2016 11 09T105012Z 93274870 D1BEULUSVYAA RTRMADP 3 USA ELECTION

Διαδηλώσεις κατά Τραμπ

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ ξέσπασαν στην Καλιφόρνια
Διαδηλωτές πυρπόλησαν ομοίωμα του Τραμπ, λάστιχα αυτοκινήτων, κάδους απορριμμάτων και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο του Οκλαντ, απέναντι από τον Σαν Φρανσίσκο. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Berkeley οργάνωσαν διαμαρτυρία στην πανεπιστημιούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ