ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ. Θα την δούμε;

Πρόεδρος ΗΠΑ: Αυτή είναι η Αμερική του Τραμπ. Θα την δούμε;
cnn

Πώς θα είναι η Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ; Θα υλοποιήσει όσα έχει διακηρύξει πριν από την εκλογή του στην προεδρία; Θα το δείξει ο χρόνος. Για την ώρα ας δούμε τις θέσεις του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, όπως τις καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN International.

Υγεία

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα πως θα «καταργήσει και θα αντικαταστήσει άμεσα» το σύστημα υγείας, Obamacare. Αυτό είναι κάτι που οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου ήθελαν πολύ να κάνουν... δεν μπορούσαν όμως, αν στο τιμόνι δεν ήταν ένας Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Ακόμα όμως και με τον Τραμπ στην εξουσία, η επινόηση ενός νέου νόμου μοιάζει μεγάλη πρόκληση για το Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν στις προθέσεις τους.

Δεν είναι ακόμα σαφές για το ποια αλλαγή θέλει να φέρει ο Τραμπ στο σύστημα υγείας, πάντως, έχει υποσχεθεί ότι η αλλαγή θα είναι «εκπληκτική» και θα συνεπάγεται την κατάργηση της μακράς αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα δίνει κίνητρα για τη θέσπιση «Ταμείου Υγείας.»

Όλα αυτά θα συμβούν αν η νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αμερικής τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά...

Ο νέος πλανητάρχης είναι τώρα αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να «μαλακώσει» τη σκληρή προεκλογική του γραμμή. Αφού, ακόμα και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, είναι αντίθετοι με πολλές από τις ακραίες προτάσεις του. Για τον νέο πρόεδρο, η υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τους πιο ένθερμους υποστηριχτές του, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση...

Αν ο Τραμπ καταφέρει να εφαρμόσει την πολιτική που τον οδήγησε στο τιμόνι των Ρεπουμπλικάνων και στο τιμόνι της Αμερικής, τότε ο Τραμπ θα «αναμορφώσει» την Αμερική ολοκληρωτικά, από τους νόμους, μέχρι τα ήθη.

Άλλωστε, η εκλογή Τραμπ έσπασε ήδη πολλούς φραγμούς. Έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος πρόεδρος, που δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε δημόσιο ή στρατιωτικό αξίωμα. Παρότι η επιχειρηματική εμπειρία ήταν το βασικό χαρακτηριστικό που έπεισε... τους αμερικανούς για τις ικανότητες του Τραμπ, η πρόκληση τώρα είναι, αν ο πλανητάρχης θα μπορέσει να «πουλήσει» τις νομοθετικές προτάσεις που υποσχέθηκε. Πέραν του επιχειρηματικού του χαρίσματος, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του Τραμπ, «εκτίμησαν» την πρόθεσή να «ταρακουνήσει» την Ουάσιγκτον και να εφαρμόσει ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα της κυβέρνησης.

Μετανάστευση

Ακόμα κι αν ο Τραμπ έχει υποσχεθεί τη δημιουργία τείχους για να διαχωρίσει τα σύνορα με το Μεξικό, τα σχέδιά του δεν φαίνεται να έχουν την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Συχνά, οι ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, όταν δέχονται ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή του τείχους, απαντούν απλά, ότι θα κάνουν το ανθρωπίνως δυνατόν για την αποτελεσματική διαφύλαξη των συνόρων.

2

REUTERS/Henry Romero

Ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν περιορίστηκε στην κατασκευή του τείχους, αντιθέτως, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, εγκληματίες και βιαστές. Έχει επίσης δεσμευτεί να απελάσει όλους τους παράνομους μετανάστες. Στις τελευταίες του προεκλογικές ομιλίες, επικεντρώθηκε στην απέλαση των παράνομων, ποινικών μεταναστών, χωρίς να εγκαταλείψει τη δέσμευση για απέλαση 11 εκατομμυρίων μεταναστών που κατοικούν παράνομα στην Αμερική.

Εμπόριο

Ως προς το εμπόριο , ο νέος πλανητάρχης έχει δεσμευτεί να αποσύρει την Αμερική από τη NAFTA, την ελεύθερη συμφωνία εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό, την οποία κατονόμασε ως την «χειρότερη συμφωνία στην ιστορία». Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να κάνει μόνος του, χωρίς το Κογρέσο, όπως θα μπορούσε να αναστείλει και την διατλαντική συμφωνία με την οποία έχει επίσης εναντιωθεί.

Στο θέμα του εμπορίου και πάλι, ο Τραμπ έχει στραφεί και εναντίον της Κίνας, και έχει δεσμευτεί για πρόσθετη φορολογία έως και 35% για ορισμένες χώρες όπως επίσης και για τις αμερικανικές εταιρίες που μετέφεραν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό.

160721232101 63 rnc gallery 0721 super 169

πηγή: cnn

Τρομοκρατία

Ο Τραμπ θα επαναπροσδιορίσει και τον τρόπο πάταξης της τρομοκρατίας και θα βάλει στην άκρη τις πολιτικές Μπους και Ομπάμα που στόχευαν στην προσέγγιση των μουσουλμάνων εντός και εκτός Αμερικής .

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος, έχει πει ότι θα συνεργαστεί με μουσουλμανικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και κατά του ISIS, ωστόσο έχει τροφοδοτήσει και ένα κύμα ισλαμοφοβίας λέγοντας ξεκάθαρα «Το Ισλάμ μας μισεί».

Η ρητορική του, αποτελεί μάλλον εμπόδιο στο μονοπάτι της συνεργασίας με τις μουσουλμανικές χώρες. Κατά τις προεκλογικές του ομιλίες, ο Τραμπ, έκανε έκκληση για δημιουργία μίας εθνικής βάσης δεδομένων όπου θα καταγραφούν όλοι οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην Αμερική και ζήτησε στοχευμένη παρακολούθηση των τεμένων που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, είχε ζητήσει την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων από τα αμερικανικά σύνορα. Μια πρόταση που απορρίφθηκε. Έτσι, από τότε, ο Τραμπ, επιμένει απλά στο λεπτομερή έλεγχο, ο οποίος δεν θα επιτρέπει την είσοδο μουσουλμάνων που έρχονται από χώρες που σχετίζονται άμεσα με την τρομοκρατία.

Δεν έχει κάνει σαφές για το πώς θα χειριστεί το θέμα της Συρίας και του Ιράκ. Έχει όμως πει ότι είναι διατεθειμένος να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και να βομβαρδίσει το» S από το ISIS».

Σε άλλες περιπτώσεις, έχει πει ότι επιθυμεί να κρατήσει την Αμερική έξω από τον πόλεμο στη Συρία και να ενισχυθεί η επιρροή της Ρωσίας.

Έχει δεσμευτεί άλλωστε να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια είχε καταχωρηθεί ως κορυφαίος αντίπαλος της Αμερικής και υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί την συμφωνία με το Ιράν.

160722000206 50 rnc gallery 0721 super 169

πηγή: cnn

Οικονομική Πολιτική

Οι οικονομικές προτάσεις του Τραμπ επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κανονισμούς της κυβέρνησης που ο ίδιο θεωρεί επαχθείς για την επιχειρηματικότητα. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η αναίρεση της συμφωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος που σύναψε ο πρόεδρος Ομπάμα, καθώς και η μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, πως οι φορολογικές περικοπές θα επηρεάσουν το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμπειρογνώμονες της φορολογικής πολιτικής, όμως, έχουν πει πως η φορολογική πολιτική Τραμπ μπορεί να προσθέσει δισεκατομμύρια, αν όχι τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος της Αμερικής.

Θα δούμε την Αμερική του Τραμπ;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πόσες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις θα μπορέσει να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος, αλλά και πόσο γρήγορα.. Σε αυτούς τους 17 μήνες προεκλογικής εκστρατείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε, επανειλημμένα, ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα...

Donald Trump's America
By Jeremy Diamond, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ