Βενεζουέλα: Βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο ισχυρός σεισμός - Εικόνες καταστροφής
Σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια στη Βενεζουέλα μετά από ισχυρό σεισμό
AP Photo/Javier CamposΤη στιγμή που οι δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους, 7,2 και 7,5 βαθμών Ρίχτερ «χτυπούν» τη Βενεζουέλα αργά το βράδυ της Τετάρτης (24/10) καταγράφουν βίντεο ντοκουμέντα.
Κτήρια καταγράφονται να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, υψώνοντας ένα πυκνό σύννεφο καπνού.
Άλλα πλάνα κατέγραψαν την ισχυρή δόνηση μέσα από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Maiquetía» Σιμόν Μπολίβαρ. Οι επιβάτες τρέχουν πανικόβλητοι έξω από το κτήριο.
Οι πρώτες εικόνες που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνουν σωρούς από συντρίμμια κτηρίων και τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν ζωή κάτω από τα ερείπια. Πολυκατοικία 22 ορόφων έχει καταρρεύσει και καταστραφεί ολοσχερώς, στη συνοικία Αλταμίρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο επιβεβαίωσε πως έχουν καταρρεύσει κτήρια στην πρωτεύουσα και πρόσθεσε πως έδωσε εντολή να διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
«Ορισμένες δομές έχουν υποστεί ζημιές και θέλουμε να αποφύγουμε κάθε ατύχημα συνδεόμενο με το αέριο», ανέφερε.
Ο «προσεισμός», η κύρια δόνηση και οι δεκάδες μετασεισμοί
Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), η πρώτη σεισμική δόνηση, ο «προσεισμός» είχε μέγεθος 7,2 βαθμών, είχε εστιακό βάθος 21,9 χιλιομέτρων και εντοπίζεται 200 χιλιόμετρα δυτικά από το Καράκας.
Ο κύριος σεισμός είχε μέγεθος 7,5 βαθμών, με εστιακό βάθος, 10 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν 20 ισχυροί μετασεισμοί.
Ο «διπλός» σεισμός αυτός, προειδοποίησε το USGS, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφές «μεγάλου εύρους» και «χιλιάδες» θανάτους.
Ήδη τρεις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια στην περιοχή Μπαρούτα στο Καράκας μετά την κατάρρευση δύο κτηρίων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της περιοχής στο X.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια στη Βενεζουέλα μετά από ισχυρό σεισμό
AP Photo/Javier CamposΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοινώνοντας ακόμη πως το διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα υπέστη σοβαρές ζημιές και η λειτουργία του αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας. Η κ. Ροδρίγκες εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες όσων χάθηκαν, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει οποιονδήποτε αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο επιβεβαίωσε πως έχουν καταρρεύσει κτήρια στην πρωτεύουσα και πρόσθεσε πως έδωσε εντολή να διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
«Ορισμένες δομές έχουν υποστεί ζημιές και θέλουμε να αποφύγουμε κάθε ατύχημα συνδεόμενο με το αέριο», ανέφερε.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διπλός σεισμός 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα: 32 νεκροί, 700 τραυματίες
«Ανάσα» στις τιμές πετρελαίου: Στα 72,44 το Brent - Πιο χαμηλά ακόμη και από πριν τον πόλεμο
11:05
Χρυσοχοΐδης: Με 80 ακόμη αστυνομικούς ενισχύονται οι πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας
11:03
Πέντε συλλήψεις για άσκοπους πυροβολισμούς στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ηράκλειο
10:55
Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης μετά από ανατροπή οχήματος στο νότιο Λίβανο
10:54