Το Ιράν ζήτησε συνάντηση και θα γίνει αύριο στη Ντόχα, λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει η Τεχεράνη
Ανανεώθηκε:
Μια Ιρανή γυναίκα περνάει μπροστά από τοιχογραφία που αναφέρεται στο Στενό του Ορμούζ και γράφει στα περσικά «Για πάντα στο χέρι του Ιράν» σε μια πλατεία στην Τεχεράνη
EPA/ABEDIN TAHERKENAREHΔιαφορετικές εκτιμήσεις και δηλώσεις αναφορικά με το αν θα υπάρξει συνάντηση ΗΠΑ- Ιράν στην Ντόχα την Τρίτη, έρχονται στην δημοσιότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη ζήτησε συνάντηση που θα γίνει αύριο, ενώ το Ιράν διαψεύδει τις πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε ανάρτηση του στο Truth Social ότι το Ιράν έχει ζητήσει συνάντηση, η οποία όπως πρόσθεσε θα γίνει αύριο (σ.σ Τρίτη) στην Ντόχα.
Λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε στο δίκτυο Fox News ότι ο Γουίτκοφ και η Κούσνερ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.
«Ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ θα μεταβούν στην Ντόχα για υψηλού επιπέδου συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, καθώς συνεχίζουμε να συζητάμε το μνημόνιο κατανόησης. Στο περιθώριο αυτών των υψηλού επιπέδου συνομιλιών, θα είναι οι τεχνικές συνομιλίες», είπε.
«Σε ό,τι μας αφορά, τηρούμε τις υποσχέσεις μας για την κατάπαυση πυρός. Η βία θα αντιμετωπιστεί με τη βία», πρόσθεσε η Λέβιτ.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γαριμπαμπάντι, ανέφερε σε δήλωσή του στο Telegram ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόθεση για πραγματοποίηση συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους σε επίπεδο «τεχνικών ομάδων» στο Κατάρ.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των χωρών που μεσολαβούν»
Όπως σημείωσε, οι επαφές με τη Ντόχα συνεχίζονται κανονικά, μεταξύ άλλων και για την παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων της άλλης πλευράς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης περί τεχνικών συνομιλιών στη Ντόχα «δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο πρώτος γύρος τεχνικών συνομιλιών, στο πλαίσιο των καθορισμένων ομάδων εργασίας, θα πραγματοποιηθεί όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και αφού συμφωνηθούν η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής.
«Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα αυτό συνεχίζονται μέσω των χωρών που μεσολαβούν», ανέφερε ο Γαριμπαμπάντι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επαφές να προχωρήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σενάριο συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Νωρίτερα, το Axios, είχε μεταδώσει ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναμένονταν να διεξαχθούν την Τρίτη στη Ντόχα.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, ανέφερε ότι αποφασίστηκε να σταματήσει «κάθε κινητική δραστηριότητα», όρος που χρησιμοποιείται στρατιωτικά για επιθέσεις και πλήγματα.
«Τα δύο μέρη σταματούν τις επιθέσεις προς το παρόν»
Ο αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «Προβλέπεται οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν για όλα τα ζητήματα του μνημονίου κατανόησης.
Τα δύο μέρη θα σταματήσουν τις επιθέσεις προς το παρόν και τα πλοία θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Στενό του Ορμούζ και γύρω από αυτό».
Διαφορετικές ερμηνείες του μνημονίου
Η ένταση αναζωπυρώθηκε εξαιτίας διαφορετικών ερμηνειών του μνημονίου κατανόησης που είχε συμφωνηθεί για τον τερματισμό του πολέμου, ιδιαίτερα ως προς τους όρους που αφορούν τα Στενά του Ορμούζ, μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Axios, το Ιράν είχε δεσμευθεί να καταβάλει προσπάθειες για την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων από το στενό, ενώ οι ΗΠΑ ήραν τον αποκλεισμό ιρανικών λιμανιών.
Η τοποθέτηση της Τεχεράνης δείχνει ότι, παρά τη συνέχιση των διπλωματικών διαύλων μέσω τρίτων χωρών, δεν έχει ακόμη κλειδώσει το επόμενο βήμα των επαφών με την Ουάσιγκτον σε τεχνικό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου συμφωνία 14 σημείων που αποσκοπεί στον τερματισμό μιας σύγκρουσης τεσσάρων μηνών, με βάση την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ανοίξει και πάλι το Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχονταν το ένα πέμπτο του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο.
Όμως τα πληγματα που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές το Σαββατοκύριακο απείλησαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη συμφωνία.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Ιράν βάζει όρο την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο για τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Ιράν: Αποδεσμεύονται 6 δισ. δολάρια μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
«Μου φώναζαν πήδα» περιγράφει η 75χρονη που έπεσε από μπαλκόνι φλεγόμενου σπιτιού στην Καλλιθέα
16:50
Προειδοποίηση Ολλανδίας: Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ μετά την Ουκρανία
16:48
«Η στάση της Μόσχας ως προς μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει από το 2024»
16:42
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών η ηθοποιός του «Good Life», Ντέιμ Πενέλοπε Κιθ
16:40