Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Ουδέν σχόλιο από Ρούτε για το τουρκικό casus belli
«Είμαι εδώ για να διαφυλάσσω την ενότητα» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε για το τουρκικό casus belli σε βάρος της Ελλάδας, το οποίο τέθηκε κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Το έχω πει και στο παρελθόν για άλλα θέματα. Μερικές φορές υπάρχουν ζητήματα μεταξύ συμμάχων. Πρόκειται για μια Συμμαχία 32 εταίρων, επομένως είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διμερείς συζητήσεις. Δεν είμαι εδώ για να εκφράζω προσωπικές απόψεις ή να σχολιάζω δημόσια τέτοια θέματα.
Ο ρόλος μου είναι να διατηρώ την ενότητα της Συμμαχίας και αυτό προσπαθώ να κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη στάση κράτησε και όταν ρωτήθηκε για το θέμα που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για τους S- 400, που οδήγησαν και στον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35. «Οι S-400 είναι θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Οι δύο χώρες εργάζονται πάνω σε αυτό. Δεν θέλω να σχολιάσω», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δικές του δηλώσεις μετά το πέρας της συνόδου κορυφής αναφερόμενος το θέμα του casus belli σημείωσε ότι «πρέπει να καταργηθεί», χαρακτηρίζοντάς το ως «ιστορική ανορθογραφία».
«Είναι αναχρονιστικό, Δεν ταιριάζει με συμμαχία. Έχει έρθει η ώρα να το αφήσουμε πίσω μας», σημείωσε.
Προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «τη στιγμή που η χώρα μου αντιμετωπίζει casus belli από την Τουρκία σε περίπτωση που ασκήσουμε το έννομο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, πιστεύω ότι πρέπει να είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες όλων των μελών του NATO».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερντογάν: Να αρθούν οι περιορισμοί μεταξύ των συμμάχων - Κορυφαία η προσφορά μας στο ΝΑΤΟ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Ακυρώθηκε η επίσκεψη Χέγκσεθ για τα F-35 στην Τουρκία
Υπό έλεγχο δύο φωτιές σε Ωραιόκαστρο και Διαβατά Θεσσαλονίκης - Αμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
18:30
Τετ α τετ Τραμπ με τον Σύρο πρόεδρο Αλ Σαράα - Τι είπε για το Ισραήλ και το Λίβανο
18:24
Στάρμερ: Το ΝΑΤΟ αναδύθηκε «πιο ισχυρό και πιο ενωμένο» από τη σύνοδο κορυφής
18:20
Χαλκιδική: Νεκρή 25χρονη οδηγός μηχανής σε τροχαίο στα Νέα Μουδανιά
18:12