ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό «παρών» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι

Ηχηρό «παρών» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι

Το ελληνικό άγημα στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της Γαλλίας.

Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Ηχηρό «παρών» έδωσαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι.

Το ελληνικό άγημα συμμετείχε στη στρατιωτική παρέλαση με πεζοπόρο τμήμα 21 ατόμων του Διακλαδικού Λόχου Απόδοσης Τιμών, ενώ ελληνικά Rafale συμμετείχαν επίσης στους γαλλικούς αεροπορικούς σχηματισμούς επάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν κάτω από τον καυτό ήλιο την παραδοσιακή παρέλαση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μαζί με 25 αρχηγούς ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

002.jpg

Το ελληνικό άγημα

Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Αγήματα κάθε μίας από τις 35 χώρες της συμμαχίας των προθύμων για την Ουκρανία παρήλασαν από την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Πλας ντε λα Κονκόρντ (Πλατεία της Ομονοίας) υπό το βλέμμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγινε δεκτός με ζωηρό χειροκρότημα προσερχόμενος στον χώρο της παρέλασης, αλλά και τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ μεταξύ πολλών άλλων.

PARELASI VATILI

Το ελληνικό άγημα στην παραδοσιακή παρέλαση για την εθνική γιορτή της Γαλλίας

Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Περισσότεροι από 6.700 πεζοπόροι στρατιώτες, 98 αεροσκάφη, 31 ελικόπτερα και 315 οχήματα συμμετείχαν στην παρέλαση.

gallia parelasi

Ελληνικά Rafale στην παραδοσιακή παρέλαση για την εθνική γιορτή της Γαλλίας

Γραφείο Τύπου ΥΕΘΑ

Την παρέλαση άνοιξε το επίσημο ακροβατικό αεροπορικό σμήνος (Patrouille de France) συνοδευόμενο από δύο αεροσκάφη Mirage 2000 με συγκυβερνήτες εκπαιδευμένους στην Γαλλία ουκρανούς πιλότους. Μάλιστα, πέταξαν σε πυκνότερο από τον συνήθη σχηματισμό για να συμβολίσουν τον «επανεξοπλισμό» που έχει ξεκινήσει η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Προεδρία της Γαλλίας, η παρέλαση σχεδιάστηκε ως «στρατηγικό μήνυμα της χώρας, των ισχυρών στρατών που είναι ικανοί να ορμήσουν πρώτοι στον πόλεμο, να πολεμήσουν».

Την παρέλαση των ευρωπαϊκών αγημάτων έκλεισαν 25 ουκρανοί στρατιωτικοί, που πολεμούν εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια την ρωσική εισβολή στην χώρα τους, κίνηση που όπως χαρακτήρισε ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί «σύμβολο της αδελφοσύνης, του θάρρους και της κοινής μοίρας».