Ξεκινά η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τις «πιλοτικές ζώνες» στον νότιο Λίβανο
Λιβανέζοι στρατιώτες φρουρούν τον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε μια πολυκατοικία στη Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού, στον Λίβανο
(AP Photo/Bilal Hussein)Την Τρίτη θα ξεκινήσει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού (IDF) από τις «πιλοτικές ζώνες» στο Νότιο Λίβανο όπου θα αναπτυχθεί ο στρατός του Λιβάνου, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Axios.
Η συμφωνία που προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο και τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ τίθεται σήμερα σε μια πρώτη δοκιμασία, καθώς ο λιβανέζικος στρατός άρχισε να αναπτύσσεται σε τρεις κοινότητες της περιοχής, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις» στις «πιλοτικές ζώνες» στα χωριά Φρουν, Σρίφα και Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του γράφει ότι η ανάπτυξη των Λιβανέζων στρατιωτών γίνεται «με βάση την τριμερή συμφωνία-πλαίσιο, υπό την αιγίδα της Στρατιωτικής Ομάδας Συντονισμού για τον Λίβανο». Η κίνηση αυτή είναι «άμεση συνέπεια στων συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου στη Ρώμη». Αυτός ήταν ο έκτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, από τον Απρίλιο.
Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στις «πιλοτικές ζώνες» από τις οποίες θα αποχωρήσει το Ισραήλ, με την επιφύλαξη του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ. Η φιλοϊρανική οργάνωση έχει απορρίψει αυτήν τη συμφωνία.
Οι «πιλοτικές ζώνες» θα καθοριστούν από κοινού από τους στρατούς του Λιβάνου και του Ισραήλ από τη στιγμή που «οι μη κρατικές ένοπλες ομάδες» αφοπλιστούν και οι υποδομές τους διαλυθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε την Κυριακή με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και τον συνεχάρη για το «βήμα προς την ειρήνη» που έκανε η χώρα του. Ο Αούν πρόκειται να συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετ α τετ του προέδρου του Λιβάνου με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο - Τι συζήτησαν
Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του Λιβάνου - Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ
«Όχι» της Βαγδάτης στην παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων μετά τις 30 Σεπτέμβρη
23:17
Ιράν: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Σιρίκ - Χτυπήθηκε γαμήλιο γλέντι
23:15
Μακρόν: «Η Γαλλία στηρίζει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας» - Μετά την επίθεση με drone στη Λειψία
23:12
CNNi: «Αγνοήθηκαν προειδοποιητικά σημάδια» - Η έκθεση που δίνει νέα διάσταση στην τραγωδία του Νεπάλ
23:08