ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Με SMS καλούνται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι οι κάτοικοι

Συρία: Με SMS καλούνται να εγκαταλείψουν το Χαλέπι οι κάτοικοι
Άνθρωποι σε ποδήλατα, δίπλα σε συντρίμμια βομβαρδισμών στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες γειτονιά του Χαλεπιού. REUTERS/Abdalrhman Ismail/φωτογραφία αρχείου

Περιθώριο ενός 24ώρου έχουν οι κάτοικοι στο ανατολικό Χαλέπι της Συρίας για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με μήνυμα που στάλθηκε μαζικά στα κινητά τους τηλέφωνα, πιθανόν κυβερνητικής προέλευσης.

Νωρίς την Κυριακή, 13 Νοέμβρη, οι εναπομείναντες κάτοικοι στην πληγείσα από τους βομβαρδισμούς ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσαν την πόλη ενόψει επικείμενων εκτεταμένων επιθέσεων.

Σύμφωνα με πηγές του CNNi, πολεμικά αεροπλάνα εθεάθησαν στην περιοχή ενώ η κατάσταση στην πόλη είναι τεταμένη.

Περίπου 250.000-275.000 άνθρωποι βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι διαβιούν στο φαινομενικά ανεπηρέαστο από τις πολεμικές συρράξεις υπόλοιπο Χαλέπι, που τελεί υπό κυβερνητική έλεγχο.

syriacnn

Πηγή: CNNi

Η πιο πρόσφατη μαζική εκκένωση έλαβε χώρα τον Ιούλιο, οπότε 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη σε διάστημα 2 ημερών.

Ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ-Ασάντ, κάνει λόγο για «εκκαθάριση» της πόλης από τους αντάρτες: «Πρέπει να σπρώξουμε τους τρομοκράτες προς την Τουρκία, να πάνε πίσω απ’ όπου ήρθαν, ειδάλλως να τους σκοτώσουμε».

Στο πολύπαθο Χαλέπι, όπου μαίνεται ο πόλεμος από το 2012, τα υποκείμενα της σύγκρουσης είναι τρία: το απολυταρχικό καθεστώς του Ασάντ, η συριακή αντιπολίτευση με σουνιτικές επιρροές και οι Κούρδοι αντάρτες. Ανάμεσα στο πολεμικό χάος, διεθνείς υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία, έχουν αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών και πολεμικών συσχετισμών.

Aleppo residents get warning by text message: You have 24 hours to leave, By Jomana Karadsheh and Joshua Berlinger, CNN

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Έληξε η «ανθρωπιστική παύση» - Νέοι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ