ΚΟΣΜΟΣ

Και η Μέρκελ προτείνει Στάινμαϊερ για την Προεδρία της Γερμανίας

Και η Μέρκελ προτείνει Στάινμαϊερ για την Προεδρία της Γερμανίας
Πηγή: REUTERS/Henry Romero

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, φαίνεται ότι είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για την προεδρία της χώρας.

Έπειτα από αδιέξοδο εβδομάδων, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η σύμμαχός της στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η πολιτική παράδοση στη Γερμανία θέλει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συμφωνήσουν επί μίας κοινής υποψηφιότητας για την προεδρία, μίας προσωπικότητας που να αίρεται επάνω από τις πολιτικές των κομμάτων και να εκπροσωπεί την ηθική συνείδηση της χώρας.

steinmayer

Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger

Αυτό που συνέβη κατά την εκλογή του Γιόακιμ Γκάουκ, ενός πρώην αντιφρονούντα της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, που αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η θητεία του λήγει τον Μάρτιο 2017.

16539594

Πηγή: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

Οι αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συναντήθηκαν αρκετές φορές προκειμένου να καταλήξουν στον κοινό υποψήφιο που θα αντικαταστήσει Γκάουκ. Μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο έντονων πιέσεων προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, ύστερα από πολλαπλές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών των δύο κομμάτων για να επιτευχθεί η συμφωνία. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Το προφίλ του Στάινμαϊερ

Πριν αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών, ο Στάινμαϊερ ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σήμερα, είναι ο πολιτικός με την υψηλότερη δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις. Γνωστός για τον ευθύ και χωρίς περιστροφές τρόπο του να εκφράζεται. Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις του, δεν είχε ποτέ πρόθεση να γίνει πολιτικός.

Διδάκτορας του Δικαίου, ο Στάινμαϊερ ανέβηκε την κλίμακα της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη σκιά του μέντορά του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου υπήρξε διευθυντής του γραφείου του στην καγκελαρία. Από τη θέση αυτή θα συμμετάσχει από κοντά στην επεξεργασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ραζοσπαστική αριστερά κατήγγειλε ως γενεσιουργές αιτίες φτώχειας, άλλοι όμως θεωρούν ότι είναι η αιτία της καλής κατάστασης της υγείας της γερμανικής οικονομίας.

Μετά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν κατόρθωσε να παρουσιασθεί ως εναλλακτική στην καγκελάριο Μέρκελ και υπέστη ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2009, επικεφαλής της λίστας του SPD.

Σε προσωπικό επίπεδο, είναι υπέρμαχος της δωρεάς οργάνων. Το 2010, αποσύρθηκε πρόσκαιρα από την πολιτική για να δωρίσει το ένα του νεφρό στην σοβαρά άρρωστη γυναίκα του.

Ενας σφοδρός επικριτής του Τραμπ

Επέκρινε με σφοδρότητα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον δισεκατομμυριούχο και τηλεαστέρα «κήρυκα του μίσους», αλλά κυρίως μετά την ψηφοφορία, λέγοντας ότι περιμένει «πιο δύσκολους καιρούς» σε διεθνές επίπεδο και αρνούμενος επίμονα να συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογή του.

Οι σχέσεις Στάινμαϊερ - Ρωσίας

Στο πρόσωπό του, η Γερμανία θα έχει έναν πρόεδρο πιο μετριοπαθή απέναντι στη Ρωσία σε σύγκριση με την καγκελάριο. Πρεσβεύοντας μία διπλωματία που θέλει να διατηρήσει τον διάλογο με το Κρεμλίνο, ο Στάινμαϊερ δεν δίστασε να επικρίνει αυτό που θεωρεί υπερβολικά πολεμοχαρή πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι να δηλητηριάσουμε την κατάσταση με πολεμοχαρείς κραυγές και ήχο αρβυλών»,

δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Οι σχέσεις Σταϊνμάιερ – Άγκυρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι σφοδρός επικριτής της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

09 10 07 image 27

Πηγή: REUTERS/ HANDOUT

Στο παρελθόν, προασπιζόταν την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμιζε ωστόσο πάντα, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση κινείται και τι θα σήμαινε αυτό για τη σχέση της με τις Βρυξέλλες.

Η απόφαση των Βρετανών για Brexit

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε πάρει θέση και κατά του Brexit, λέγοντας πως απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Παράλληλα είχε υπογραμμίσει ότι το Brexit θα ζημιώσει σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης.

640x640 1

Πηγή: REUTERS/Reinhard Krause

«Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών», ήταν η δήλωσή του.

Οι φόβοι για την προσφυγική κρίση

«Είτε η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη και θα ενεργήσει αλληλέγγυα σε καιρούς κινδύνου για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, είτε θα χτιστούν ξανά φράχτες και μπάρες που θα οδηγήσουν τελικά σε κατάρρευση του οράματος της ενωμένης Ευρώπης»,

είναι μία από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ για το προσφυγικό. Στο ίδιο συνέδριο Σοσιαλδημοκρατών, ο ο Σταϊνμάιερ είχε ζητήσει θάρρος για περισσότερη Ευρώπη και θάρρος για αντίσταση στους δεξιούς λαϊκιστές

idomeni

Πηγή: REUTERS/ MARKO DJURICA

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό.

Τον Ιανουάριο του 2016, είχε αναφερθεί στη χώρα μας με αφορμή την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη . Τότε, ο Στάινμαϊερ χαρακτήρισε την πρόταση «ψευδολύση» και πρόσθεσε πως

"δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη. Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης", σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ