ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.500 ετών σε εξαιρετική κατάσταση

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.500 ετών σε εξαιρετική κατάσταση
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Mariana Bazo

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στην Αίγυπτο, όπου αρχαιολόγοι βρήκαν σε εξαιρετική κατάσταση μια μούμια 2.500 ετών.

Το σώμα του νεκρού ήταν τοποθετημένο σε ξύλινη σαρκοφάγο και θαμμένο κοντά σε ναό της εποχής του βασιλιά πολεμιστή Thutmose II. Πιθανότατα ανήκει στον ευγενή Amenrenef, ο οποίος ήταν «υπηρέτης της βασιλικής αυλής».

Όπως ανέφερε το αιγυπτιακό μουσείο Αρχαιοτήτων την Κυριακή το εύρημα βρισκόταν μέσα σε τάφο, που χρονολογείται μεταξύ 1075 και 664 π.Χ, κοντά στο Λούξορ, μιας εκ των πλέον δημοφιλών τουριστικών ατραξιόν της χώρας.

Η μούμια φέρει «πολλά χρωματιστά διακοσμητικά σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου, όπως την θεά Ίσις που δείχνει τα φτερά της», είπε η Μίριαμ Σέκο Άλβαρεζ, υπεύθυνη της ισπανικής ομάδας αρχαιολόγων σε δήλωσή της.

Η διαδικασία μουμιοποίησης, κατά την οποία το σώμα βαλσαμώνεται και τα όργανα απομακρύνονται από το σώμα για να διατηρηθούν, θεωρούνταν απαραίτητη για το ταξίδι του νεκρού στην ζωή μετά θάνατον. Χρονολογείται πίσω στο μακρινό 4.500 π. Χ.

Ο κόσμος λαχταρά τέτοιες αποκαλύψεις όμως ο τουρισμός της Αιγύπτου υποφέρει από τις πολιτικές ταραχές και τα κύματα βίας που έχουν «χτυπήσει» την χώρα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ