EE, Ελλάδα και 6 ακόμη στη διεθνή έκκληση κατά του ισραηλινού σχεδίου εποικισμού στη Δυτική Όχθη
Στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού
APΗ Ελλάδα συνυπέγραψε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων χωρών, με την οποία ζητούν από το Ισραήλ την άμεση απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή νέων κατοικιών στην περιοχή Ε1 της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ισπανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο συνυπέγραψαν την ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν αρχικά την περασμένη Πέμπτη οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Καναδά και της Νορβηγίας σύμφωνα με το middle east monitor.com.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την απόφαση του Ισραήλ να δημοσιεύσει διαγωνισμούς κατασκευής ως «απαράδεκτη», προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών.
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να δημοσιεύσει προσφορές κατασκευής για το έργο του οικισμού E1 είναι απαράδεκτη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση στην αμερικανική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Είμαστε από καιρό αντίθετοι σε αυτό το βήμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το έργο «υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών διαιρώντας τη Δυτική Όχθη και διασπώντας την εδαφική συνέχεια των Παλαιστινιακών Εδαφών».
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη σε «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών».
«Παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου»
Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της.
«Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι. Αυτή είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η δήλωση.
«Σε μια περίοδο σοβαρής αστάθειας στη Δυτική Όχθη με πρωτοφανή επίπεδα βίας από τους εποίκους εναντίον των αμάχων και σοβαρούς περιορισμούς στην παλαιστινιακή οικονομία, αυτή η απόφαση είναι ακόμη πιο ανησυχητική», πρόσθεσε.
«Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποσύρει αμέσως αυτά τα σχέδια και να τερματίσει την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη. Όχι μόνο θα μας απομακρύνουν περισσότερο από την ειρήνη, αλλά υπονομεύουν περαιτέρω τη διεθνή θέση του Ισραήλ», καταλήγει.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ επαναλειτουργεί έναν κλειστό εποικισμό στη Δυτική Όχθη αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις
Επτά χώρες καλούν το Ισραήλ να «βάλει τέλος στην επέκταση» του εποικισμού της Δυτικής Όχθης
Πολιτικός «σεισμός» από την υπόθεση της Μάντσεστερ Σίτι: Τι λένε Ντάουνινγκ Στριτ και Κοινοβούλιο
22:34
Γιατί το Καλίνινγκραντ μπορεί να γίνει εστία έντασης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ
22:24
Το φάντασμα του Πινοτσέτ ζωντανεύει στη Χιλή: Σφοδές συγκρούσεις στους δρόμους του Σαντιάγο
22:16
Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
22:06