ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για τηλεφώνημα-φάρσα στον Ποροσένκο

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για τηλεφώνημα-φάρσα στον Ποροσένκο
Reuters / UaNews_online

Τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρεί η Ουκρανία ως υπεύθυνες για την οργάνωση τηλεφωνήματος-φάρσας στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο άγνωστος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πρόεδρος του Κιργιστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το γραφείο του Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Κιργιστάν Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, για να εκδώσει λίγο αργότερα διορθωτική ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι καμία επικοινωνία δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, ένα αρχείο της ηχογραφημένης τηλεφωνικής επικοινωνίας δημοσιεύτηκε ακολούθως στο διαδίκτυο, αλλά το Κίεβο τονίζει ότι μέρη της συζήτησης, όπου ο Ποροσένκο επικρίνει την Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν αφαιρεθεί.

«Τώρα καταλαβαίνω γιατί οι αυτοαποκαλούμενοι φαρσέρ περίμεναν τόσο πολύ. Παραποιούσαν το αρχείο της ηχογραφημένης συνομιλίας και έπρεπε να περιμένουν ακόμη περισσότερο για να πάρουν την έγκριση από τους προϊσταμένους τους στο Κρεμλίνο και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB)», τόνισε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας, Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο.

«Η FSB κατασκεύασε ένα προϊόν που προοριζόταν για το ρωσικό κοινό», υπογράμμισε στην ανακοίνωση του ο Τσεγκόλκο, ενώ τόνισε πως αξιωματούχοι στο υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Κιργιστάν βοήθησαν τους φαρσέρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο, ούτε αντιπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης για τις κατηγορίες της ουκρανικής προεδρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ