ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω του προβλήματος στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας

Μεγάλη ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω του προβλήματος στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας

Επιβάτες στο Χίθροου περιμένουν να επιβιβαστούν στις πτήσεις (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Kin Cheung

Το χάος στα αεροδρόμια στη Βρετανία μετά από το πρόβλημα που παρουσιάστηκε την Τρίτη (8/9) στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις θα συνεχιστεί και την Τετάρτη (9/9) με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις. 

Ανάμεσα στα αεροδρόμια όπου αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα είναι και το Χίθροου, που είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της Ευρώπης.

Οι πίνακες αναχωρήσεων στα αεροδρόμια του Λονδίνου -Χίθροου, Γκάτγουικ και Στάνστεντ - έδειχναν δεκάδες πτήσεις με καθυστέρηση ή ακυρωμένες. Προβλήματα αναφέρθηκαν και σε άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό του Μάντσεστερ.

Οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για να ελέγξουν την κατάσταση των πτήσεών τους.

Το πρόβλημα οδήγησε σε ακύρωση 1.000 πτήσεων

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες επηρεάστηκαν από την αναστάτωση, ενώ ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24 ανέφερε ότι ακυρώθηκαν έως και 1.000 πτήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος που έπληξε την εταιρεία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Nats.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Μάρτιν Ρόλφε, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε στο BBC ότι θα διενεργηθεί πλήρης έρευνα για τα αίτια του προβλήματος, καθώς η Nats παραδέχτηκε ότι η επίλυσή του διήρκεσε «περισσότερο από το αναμενόμενο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Υπουργός Μεταφορών Χάιντι Αλεξάντερ κάλεσε τον Ρολφ σε συνάντηση την Τετάρτη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αναστάτωση και τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης.

Αναμένεται επίσης να ενημερώσει τους βουλευτές ότι η βλάβη δεν οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση, αποκλείοντας κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Καθώς ελάχιστα αεροσκάφη είχαν τη δυνατότητα απογείωσης, περιορίστηκαν και οι προσγειώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναχωρήσουν ορισμένες πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού.

Το πρόβλημα ήταν εκτεταμένο, επηρεάζοντας όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλες περιοχές, καθώς αναφέρθηκαν προβλήματα και σε αεροδρόμια της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα ελέγχου της Nats αντιμετωπίζει προβλήματα.