ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικό χρίσμα Ρεπουμπλικανών: Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στη Λεπέν;

Προεδρικό χρίσμα Ρεπουμπλικανών: Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στη Λεπέν;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν κερδίζει, την τελευταία στιγμή, έδαφος, έναντι των αντιπάλων του, Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί, για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε ενόψει των αυριανών προκριματικών εκλογών, ο Φιγιόν πήρε προβάδισμα με 30%, ενώ οι Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde.

Οι τρεις υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης.

Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Ο Ζιπέ, ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος του Μπορντό, βλέπει το αρχικό του προβάδισμα να υποχωρεί.

Η πόλωση στο σοσιαλιστικό κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά, υποδηλώνουν ότι όποιος κερδίσει το χρίσμα της Κεντροδεξιάς θα είναι -κατά τους δημοσκόπους- ο επόμενος πρόεδρος που θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ