Αυστραλία: Ηγέτις της ακροδεξιάς αποκάλεσε τους Αβορίγινες «πρωτόγονους» - «Ζητώ συγγνώμη»
Η ηγέτις της ακροδεξιάς της Αυστραλίας, Πολίν Χάνσον
APΗ ηγέτις της ακροδεξιάς της Αυστραλίας, Πολίν Χάνσον, ζήτησε σήμερα Τρίτη 15/9 συγγνώμη έπειτα από τον χαρακτηρισμό «πρωτόγονοι» που χρησιμοποίησε για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας.
Στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής για χρόνια, το κόμμα «Ένα Έθνος» της Χάνσον σημείωσε άνοδο φέτος, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή της Αυστραλίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Γνωστή για τα ρατσιστικά και εμπρηστικά της σχόλια για τις μειονότητες, η 72χρονη Χάνσον προκάλεσε οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα χθες Δευτέρα επειδή χαρακτήρισε τους Αβορίγινες Αυστραλούς "την πιο πρωτόγονη φυλή στη Γη".
Σήμερα δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα:
«Αν έχω προσβάλει ανθρώπους χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση, τότε θα ζητήσω συγγνώμη».
Η γερουσιαστής του Κουίνσλαντ (βορειοανατολικά) δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη στο News24 ότι «δεν έχω τη μεγαλύτερη δυνατή ευφράδεια λόγου».
«Πάντα έχω την τάση να λέω τα πράγματα με λάθος τρόπο και να μπλέκω σε μπελάδες», εξήγησε. «Λυπάμαι που το λέω αυτό επειδή δεν θέλω να στενοχωρώ τους ανθρώπους. Δεν ήταν πρόθεσή μου να πληγώσω κανέναν».
Οι Αβορίγινες Αυστραλοί, των οποίων οι πρόγονοι ζουν στην ήπειρο για περισσότερα από 60.000 χρόνια, έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής περίπου οκτώ χρόνια μικρότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Οι χρόνιες ασθένειες, τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και η πιο περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη συμβάλλουν σε αυτό το χάσμα. Αυτοί οι πληθυσμοί είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να φυλακιστούν ή να πεθάνουν υπό κράτηση από ό,τι άλλοι Αυστραλοί.
Το «ιστορικό» της Χάνσον
Η Χάνσον δήλωσε επίσης σήμερα ότι λυπάται αν προσέβαλε τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι αφού δυσφήμισε την εκλιπούσα μητέρα του ηγέτη επειδή ζούσε σε εργατικές κατοικίες.
Ο Αλμπανέζι χαρακτήρισε τα σχόλια αυτά «απαράδεκτα και κακοπροαίρετα».
Το μακρύ ιστορικό προκλητικών δηλώσεων της ηγέτιδας του «Ενός Έθνους» δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη δημοτικότητά της.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 27% των Αυστραλών θα ψήφιζε το κόμμα της, μία ποσοστιαία μονάδα πίσω από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυστραλία: Αυξήθηκε ξανά η χρήση social media από παιδιά κάτω των 16 παρά την απαγόρευση
Αυστραλία: «Ψήνεται» το Σίδνεϊ από κύμα ζέστης και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες
Χανιά: 47χρονος ξυλοκόπησε την 73χρονη μητέρα του - Την χτυπούσε κλωτσιές και μπουνιές
14:02
Ομάν: Το Ομάν ρυμουλκεί δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε επίθεση - Δύο αγνοούμενοι
13:51
Βραβεία Emmy: Η συγκινητική αποθέωση του Μάικλ Τζ. Φοξ και το μήνυμα ελπίδας για το Πάρκινσον
13:50
Επιστολή Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε Γεωργιάδη - Ζητά επέμβαση για παραπλανητικές διαφημίσεις
13:44