ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Περισσότεροι από 1.000.000 ψήφισαν για νέο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών

Γαλλία: Περισσότεροι από 1.000.000 ψήφισαν για νέο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δεξιάς; Ποιος θα πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και θα ηγηθεί στις επόμενες εκλογές έχοντας απέναντί του την Μαρίν Λε Πέν;

Το ερώτημα φαίνεται να απασχολεί τους Γάλλους που προσέρχονται από το πρωί στα 10.228 εκλογικά τμήματα της χώρας. Ο αριθμός προσέλευσης, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Τιερί Σολέρ.

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη φορά που "Οι Ρεπουμπλικάνοι" διοργανώνουν εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, κάτι που έχουν κάνει ήδη η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Επτά πρόσωπα μάχονται από το πρωί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι.

PicMonkey 2

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου.

lp

Πηγή: Getty Images / Chesnot / Ideal Image

Ο νικητής έχει πιθανότητες να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017 απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Για να ψηφίσει κανείς τον επόμενο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών θα πρέπει να δώσει 2 ευρώ και να υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου»

c87834af59235a00dd7c4f49a9c09cf3 696x464

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία INSEE, στην Γαλλία, υπάρχουν περίπου 44,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Στις προκριματικές των Σοσιαλιστών το 2012, είχαν ψηφίσει ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ