ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε σε ποινή δέκα μηνών, όμως παραμένει στην φυλακή ένδεκα χρόνια αργότερα

Καταδικάστηκε σε ποινή δέκα μηνών, όμως παραμένει στην φυλακή ένδεκα χρόνια αργότερα
REUTERS/Dylan Martinez

Το 2005 δέχθηκε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για κατηγορίες εμπρησμού, όμως ένδεκα χρόνια αργότερα παραμένει κρατούμενος λόγω νομοσχεδίου περί επικίνδυνων παραβατών, που τον κρατά «όμηρο».

Λόγος για τον 30χρονο πλέον Τζέιμς Γόρντ, που το 2005 σε ηλικία 19 ετών μπήκε στη φυλακή και αμέσως μετά το τέλος της ποινής του κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει υπό κράτηση, όπως όριζε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που επιτρέπει στην κρατική μηχανή να αυξάνει τις ποινές επικίνδυνων κακοποιών, οι οποίοι κρίνεται πως δεν έχουν σωφρονιστεί και δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο άρχισε να ορίζεται από το 2005, όμως παρά την «υπηρεσία» που προσφέρει έχει κατά πολλούς χάσει τα όρια του ποιος θεωρείται και ποιος όχι επικίνδυνος.

Το 2012 ο τότε γραμματέας Δικαιοσύνης, Κεν Κλαρκ, και μετά από πληροφορίες για παράνομη κράτηση πολλών ατόμων που τα εγκλήματα τους δεν έχριζαν ένταξης στο νόμο, τον τροποποίησε ώστε να αφορά όσους πρέπει.

Ο Τζέιμς Γορντ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του να αποφυλακιστεί πείθοντας την αρμόδια επιτροπή ότι έχει σωφρονιστεί, μένει στην φυλακή για πάνω από μια δεκαετία. Η αδελφή του Έιπριλ μιλώντας στο Sky News κατακρίνει την κρατική μηχανή και τονίζει:

«Είπαν στον Τζέιμς, ‘κάνε τα μαθήματά σου, επέστρεψε στην επιτροπή και θα αφεθείς ελεύθερος’, ο Τζέιμς το έκανε, επέστρεψε, αλλά και πάλι του είπαν ότι πρέπει να κάνει περισσότερα μαθήματα, είναι χάσιμο χρημάτων, όταν θα μπορούσε να είναι σπίτι και να χτίζει πάλι την ζωή του».

«Δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο εξ΄ αρχής καθώς το έγκλημα του δεν ήταν αρκετά σημαντικό», είπε ακόμη και τόνισε πως μερικές από τις κατηγορίες που του προσάπτουν είναι «γελοίες και άνευ σημασίας».

«Κατηγορίες περί χρήσης ουσιών για παράδειγμα. Ο Τζέιμς δεν είχε ποτέ πρόβλημα με ουσίες, γιατί λοιπόν να σπαταλάνε τον χρόνο του;».

Η ίδια αποκάλυψε πως ο αδελφός της υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κατάστασης, που δεν φαίνεται να λύνεται.

Έρευνα που κυκλοφόρησε περί του νομοσχεδίου τονίζει πως οι κρατούμενοι που συνεχίζουν να είναι στην φυλακή λόγω αυτού, στερούνται της ευκαιρίας να αποδείξουν ότι έχουν σωφρονιστεί, ενώ δεν υπάρχει και σωστή διαδικασία αξιολόγησής τους.

Ο Αρχιεπιθεωρητής των φυλακών, Πίτερ Κλαρκ τόνισε πως μεγάλο μέρος της διαδικασίας φέρει προβλήματα. «Μερικοί κρατούμενοι που εντάσσονται στο νομοσχέδιο είναι επικίνδυνοι και πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή», είπε, όμως τόνισε: «Άλλοι ωστόσο παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου, αλλά το τα προβλήματα του συστήματος επιβραδύνει την πρόοδό τους».

Ο ίδιος κάλεσε την γραμματέα Δικαιοσύνης, Λιζ Τρας, να επιληφθεί του προβλήματος αμέσως. Με την σειρά του ο Πίτερ Ντόσον, των φυλακών Reform Trust είπε: «Μια πολιτική απόφαση είναι απαραίτητη για να κόψει τους γραφειοκρατικούς κόμπους που έχουν μπλέξει ορισμένους κρατουμένους για χρόνια».

«Η Λιζ Τρας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται θυμωμένη με την αποτυχία της τιθάσευσης της τοξικότητας του νομοσχεδίου, αλλά πρέπει τώρα να είναι εκείνη που θα επιτύχει».

Εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε επί του θέματος: «Η προστασία των πολιτών είναι η βασική μας προτεραιότητα. Αλλά δικαίως υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την διαχείριση του νομοσχεδίου. (...) Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε στήσει μια νέα μονάδα στο υπουργείο που αντιμετωπίζει τις εκκρεμότητες και δουλεύει με την Επιτροπή Αποφυλακίσεων για να βελτιώσει την αποδοτικότητα της διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ