ΟΗΕ: «Προειδοποίηση για όλο τον κόσμο» οι φονικές πλημμύρες στο Νεπάλ», λέει ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Balendra Shah
(AP Photo/Frank Franklin II)«Προειδοποίηση για ολόκληρο τον κόσμο» αποτελούν οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν το Νεπάλ στα τέλη Αυγούστου, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπαλέντρα Σα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη στήριξή της προς τη χώρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 7.500 εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι οικονομικές ζημιές υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
«Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση»
Μιλώντας κατά την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μπαλέντρα Σα υπογράμμισε ότι το Νεπάλ ευθύνεται για λιγότερο από το 0,1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση, παρ' όλα αυτά εμείς πληρώνουμε το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να ενισχύσει μόνη της την ανθεκτικότητά της απέναντι σε μια κρίση που, όπως είπε, επιδεινώνεται από τις αδυναμίες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Πρόταση για κοινό μηχανισμό ανθεκτικότητας στα Ιμαλάια
Ο Σα πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία ενός «μηχανισμού ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή στα Ιμαλάια», στον οποίο θα συμμετέχουν το Νεπάλ, η Κίνα και η Ινδία.
Στόχος του μηχανισμού θα είναι η ανταλλαγή δορυφορικών δεδομένων και τεχνογνωσίας, η παρακολούθηση των παγετωνικών λιμνών και η ενίσχυση κοινών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αίτημα για οικονομική βοήθεια
Το Νεπάλ έχει ζητήσει 20 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο απωλειών και ζημιών των Ηνωμένων Εθνών, ποσό που αποτελεί το ανώτατο όριο χρηματοδότησης που μπορεί να εγκριθεί, αλλά καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών αναγκών της χώρας.
Η ανταπόκριση του Ταμείου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο μηχανισμός, που δημιουργήθηκε το 2022 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην πρώτη του εκταμίευση και αντιμετωπίζει σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, Σισίρ Χανάλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν άτυπα να παράσχουν βοήθεια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης την Τετάρτη, ενώ και η Βρετανία υποσχέθηκε διμερή στήριξη.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νεπάλ: Σχεδόν 4,8 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης μετά τις πλημμύρες - Πάνω από 1.400 νεκροί
Ημέρα εθνικού πένθους στο Νεπάλ 13 ημέρες μετά τη φονική πλημμύρα - Συνεχίζοναι οι έρευνες
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
08:02
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Πώς να κάνεις τον Κινέζο μπροστά στον Κινέζο
07:53
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας: Ένας ελαφρά τραυματίας, κατέρρευσε παλιό σπίτι στη Λυσικράτους
07:49
Ακρίβεια στα καύσιμα: «Γαλάζιο κυνισμό» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
07:46