Ζελένσκι: Μόνο ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να αλλάξει τον ηγέτη του - Είμαι έτοιμος για εκλογές
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
(AP Photo/Darko Vojinovic)Μόνο ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να αλλάξει τον ηγέτη του και αυτό πρεπει να γνωρίζει ο Τράμπ δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νεότερη συνέντευξή του αναφορικά με την ενεργειακή εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.
«Αν ο Τραμπ θέλει να αλλάξει τον ηγέτη στην Ουκρανία, πρέπει να γνωρίζει ότι μόνο ο λαός μας μπορεί να αλλάξει τον ηγέτη», δήλωσε σε συνέντυξή του στο Fox News προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμος για εκλογές και ότι χρειάζεται για την προετοιμασία τους ένα χρονικό διάστημα 60 ημερών.
«Και είμαι πραγματικά έτοιμος για εκλογές. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 60 ημέρες για την ασφάλεια των υποδομών για να προετοιμάσουμε τις εκλογές», επανέλαβε.
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι οι τιμές του ντίζελ δεν εξαρτώνται από τις επιθέσεις μας στο ντίζελ στη Ρωσία αλλά ότι εξαρτώνται από τον αποκλεισμό του Ορμούζ, των Στενών του Ορμούζ» πρόσθεσε ενώ επανέλαβε ότι με τα την ανακοίνωση Τραμπ η Ουκρανία σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν επιτέθηκε σε καμία ενεργειακή εγκατάσταση στο έδαφος της
«Δεν αντεπιτεθήκαμε, αλλά η Ρωσία επιτέθηκε στα βενζινάδικά μας, στις ενεργειακές μας υποδομές και σε άλλα πράγματα», επανέλαβε.
Νωρίτερα σε ανάρτησή του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για έξι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις παρά την ανακοίνωση Τραμπ για την ενεργειακή εκεχειρία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία «επιτέθηκε σε έξι ενεργειακές εγκαταστάσεις» σήμερα και ότι 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα.
«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμφωνήσει με την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σκοπεύει να συνεχίσει τις τρομοκρατικές αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον του λαού και των κοινοτήτων μας», αναφέρει στην ανάρτησή του.
«Αυτό συμβαίνει όταν η Ρωσία βλέπει την προοπτική υψηλότερων εσόδων για την πολεμική της μηχανή», προσθέτει.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την υιοθέτηση του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσία.
Αναλυτικά η ανάρτηση Ζελένσκι:
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την υιοθέτηση του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει να συμφωνήσει με την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σκοπεύει να συνεχίσει τις τρομοκρατικές αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον του λαού και των κοινοτήτων μας. Μόλις σήμερα, οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε έξι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Σε όλη τη χώρα, τραυματίστηκαν 33 άτομα. Αυτό συμβαίνει όταν η Ρωσία βλέπει την προοπτική αύξησης των εσόδων για την πολεμική της μηχανή. Επομένως, η μεγαλύτερη πίεση στις ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και "Shaheds", είναι το σωστό και απαραίτητο μήνυμα αν θέλουμε σοβαρά να τερματίσουμε τον ρωσικό πόλεμο. Ευχαριστώ όλους όσους εργάζονται για να καταστεί δυνατή η ειρήνη μέσω της ισχύος».
«Πυρά» σε Πούτιν
Νωρίτερα τη Δευτέρα (12/10) από το βήμα του Φόρουμ Ασφαλείας της Πολωνίας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπέλυσε πυρά κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει την αμερικανική στάση και την ανακοίνωση ενεργειακής εκεχειρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για ενεργειακή εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία ο Ζελένσκι τόνισε ότι χρειαζόμαστε αμερικανική πίεση προς τη Ρωσία - και όχι άρση κυρώσεων - ώστε να επιτύχουμε μια ενεργειακή εκεχειρία».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ζελένσκι: «Η Ρωσία δεν θέλει την ενεργειακή εκεχειρία των ΗΠΑ - Έξι επιθέσεις με 33 τραυματίες»
Γκιλφόιλ: Απορρίπτει τις καταγγελίες της WSJ – «Ο Ντίτερς μου οφείλει 150.000 δολάρια»
19:36
Στις 20 Νοεμβρίου η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου: Ποια η ατζέντα
19:28
Γερμανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας Μπέρμπελ Μπας – Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση Μερτς
19:20
Εγκυκλοπαίδεια με γάτες του κινηματογράφου: Πάνω από 1.000 ρόλοι που «στιγμάτισαν» τη μεγάλη οθόνη
19:12