ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας Λέων πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο Βατικανό - Πλήθος κόσμου στο νοσοκομείο

Ο Πάπας Λέων πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο Βατικανό - Πλήθος κόσμου στο νοσοκομείο

Ο Πάπας Λέων πήρε εξιτήριο και επιστρέφει στο Βατικανό

AP

Ο Πάπας Λέων έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο από το Νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης το απόγευμα του Σαββάτου 17/10 και επέστρεψε στο Βατικανό, τέσσερις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο 71χρονος περπάτησε χωρίς βοήθεια μέχρι το αυτοκίνητο που τον περίμενε, σταματώντας για να μιλήσει με πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο.

Οι γιατροί του είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν αρκετά καλή ώστε να επιστρέψει στην κατοικία του, έπειτα από τις τελευταίες αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικούς ελέγχους στο θώρακα.

Ο πάπας, ο οποίος υποβλήθηκε την Τρίτη 13/10 σε επέμβαση αφαίρεσης του κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα, θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το χειρουργείο την Κυριακή 18/10, όταν θα χοροστατήσει στην καθιερωμένη εβδομαδιαία προσευχή με τους προσκυνητές στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 12:00 το μεσημέρι (10:00 GMT).

Ο Λέων έχει διαγνωστεί με αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, τη συχνότερη μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Η διάγνωση για έναν πάπα που θεωρείται σχετικά νέος και δραστήριος και ο οποίος εξελέγη μόλις τον Μάιο του 2025 προκάλεσε σοκ και δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της παποσύνης του και τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του αντιμετωπίζοντας την ασθένεια.

Οι θεράποντες ιατροί έχουν δηλώσει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και χωρίς επιπλοκές, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει το μέγεθος του όγκου ούτε το κατά πόσο η νόσος έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες, στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για την εκτίμηση της πρόγνωσης της ασθένειας.