«Αποτύχαμε»: Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων
Υπό το φως των μαζικών και θυελλωδών διαδηλώσεων των περασμένων ημερών πραγματοποιείται το Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία, το οποίο καλείται να εκτιμήσει τι πήγε λάθος και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους σε όλη τη χώρα. Στην κρίσιμη συνεδρίαση συμμετέχουν επίσης και οι Δήμαρχοι των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν αναγνώρισε ότι οι αρχές έχουν «αναμφισβήτητα αποτύχει» απέναντι στη βία.
«Δεν μπορείς να έχεις καλή αστυνόμευση χωρίς καλές πληροφορίες» σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι οι γαλλικές υπηρεσίες δεν ήξεραν «πώς να αντιμετωπίσουν σωστά την άκρα Αριστερά» .
«Το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 2.331 άτομα, εκ των οποίων το 70% είναι ενήλικες, γνώριμοι στην αστυνομία» εκ των οποίων «περισσότεροι από το 80%» αντιμετωπίζουν κατηγορίες, και «υπάρχουν ήδη δεκάδες άτομα υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών στη Μασσαλία», η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη βία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
«Εξεγερσιακή κατάσταση»
Τον λόγο πήραν και οι Δήμαρχοι. «Αν οι δεν καταφέρουν να δείξουν ότι ξέρουν να διαχειριστούν την κατάσταση, ότι όσοι βρίσκονται στο επίκεντρο των σκηνών βίας έχουν την αίσθηση ότι ζουν σε μια κατάσταση ημι-πολέμου, ότι όσοι παρακολουθούν την τηλεόραση έχουν την αίσθηση ότι όλα πάνε κατά διαόλου, τότε το ζήτημα του αυταρχικού πειρασμού θα είναι μείζον» σχολίασε ο δήμαρχος του Παρισιού, Εμμανουέλ Γκρεγκουάρ.
«Πάντα υπήρχαν ταραξίες που διείσδυαν στα κοινωνικά κινήματα στην ιστορία» σημείωσε ο δήμαρχος του Παρισιού. «Το ερώτημα είναι, γιατί μπορούν τόσο εύκολα να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν ζημιές, μερικές φορές για αρκετές ώρες χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας;» πρόσθεσε.
«Όταν εκτοξεύονται δακρυγόνα, δίνεται η ευκαιρία σε άλλα άτομα να προκαλέσουν ζημιές»
Ο Γκρεγκουάρ διέκρινε τους «ταραξίες» από τους διαδηλωτές, «οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν τους ταραξίες και να παρέμβουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν «πλήρη νομιμότητα» για να συνεχιστούν.
Επεσήμανε την ευθύνη της κυβέρνησης και επέκρινε το δόγμα της αστυνόμευσης. «Όταν εκτοξεύονται δακρυγόνα προς όλες τις κατευθύνσεις, οι διαδηλωτές διαλύονται και αυτό δίνει την ευκαιρία σε άλλα άτομα να προκαλέσουν ζημιές» εξήγησε.
Την ίδια ώρα, όταν ερωτήθηκε για τον ρόλο της Αριστεράς και της Ανυπότακτης Γαλλίας σε όσα εκτυλίχθηκαν, ο δήμαρχος του Παρισιού ξεκαθάρισε: «Δεν προκάλεσαν τα μέλη της τη ζημιά, αυτό δεν είναι αλήθεια».
«Το κράτος απέτυχε»
«Η διατήρηση της τάξης είναι ευθύνη του Κράτους. Το Κράτος έφταιγε, το Κράτος απέτυχε» δήλωσε.
«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ένα κοινωνικό κίνημα που εξαπλώνεται και δεν υπάρχει πολιτική προοπτική διεξόδου. Ως αποτέλεσμα, οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν» προειδοποίησε.
«Τίθεται ζήτημα για τα θεμέλια της δημοκρατίας», δήλωσε ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν, όπως μεταδίδει η Le Monde.
«Δεν είναι μόνο η δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα θεμέλια της Δημοκρατίας που υπονομεύθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε και δήλωσε πως «όταν είμαστε ανίκανοι να διατηρήσουμε την τάξη στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τότε ναι, τίθεται ζήτημα για τα θεμέλια της δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Περιέγραψε επίσης όσα προηγήθηκαν ως «μια εξεγερσιακή κατάσταση» και αποδοκιμάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ανυπότακτη Γαλλία: «Οι απαντήσεις που δίνονται είναι είτε αλαζονικές δηλώσεις είτε κατηγορίες, πολιτική για χάρη της πολιτικής, με σκοπό να επισημανθούν οι ευθύνες της μιας ή της άλλης πολιτικής οργάνωσης».
«Κανείς δήμαρχος δεν είναι μόνος του»
Απαντώντας στην αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοντ Μπρεζόν δήλωσε ότι «κανένας δήμαρχος δεν είναι μόνος του»: «Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ταραχοποιοί, οι κακοποιοί που επιτέθηκαν στη Δημοκρατία αυτό το Σαββατοκύριακο» ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την παραίτηση που υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, σχολίασε πως «είναι προς τιμήν να αναλάβει την ευθύνη» και σημείωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε αρνηθεί την παραίτηση «στο όνομα της συνέχειας του κράτους». «Χρειαζόμαστε συνέχεια του κράτους, ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε» ανέφερε.
«Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε: Υπήρξαν αποτυχίες; Υποτιμήθηκε η κινητοποίηση; Πώς αντιμετωπίζεται; Θα γίνει ό,τι πρέπει για να κατανοήσουμε τι συνέβη.
Την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση αποτιμά όσα έγιναν, ήρθε η σειρά των αγροτών. Όπως μεταδίδει η Le Monde, μετά τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζομένους, ήρθε η σειρά των αγροτών. Τρακτέρ άρχισαν να μπλοκάρουν την κυκλοφορία το πρωί της Δευτέρας (19/10) στον αυτοκινητόδρομο A47 νότια της Λυών. Το επόμενο «ραντεβού» έχουν δώσει για τις 5 Νοεμβρίου τα κίτρινα γιλέκα και τα σωματεία, με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λοράν Νουνιέζ: «Είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος - Ξέφυγε ο έλεγχος στις διαδηλώσεις» λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ
Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία από τις 12:00 έως τις 20:00
Η Γαλλία στο χάος, ο Μακρόν «με την πλάτη στον τοίχο»: Τα αμείλικτα ερωτήματα και το Υπουργικό
Προϋπολογισμός, διαδηλώσεις, Ουκρανία: Η ΕΕ αντιμέτωπη με την «τέλεια πολιτική καταιγίδα»
Σκηνικό οργής και απόλυτης καταστροφής στο Παρίσι - Λεηλατημένα καταστήματα και συντρίμμια παντού
11:49
Γαλλία: Διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Μουσείο του Λούβρου
11:48
Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία από τις 12:00 έως τις 20:00
11:42
Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στην Ισπανία - Νεκρή γυναίκα στη Βαρκελώνη
11:39