ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από θαλάσσια drones ανοιχτά της Βουλγαρίας

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από θαλάσσια drones ανοιχτά της Βουλγαρίας
Φωτογραφια αρχείου AP Photo/Michal Dyjuk

Επίθεση από θαλάσσια drones δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά των ακτών της Βουλγαρίας, με το 18μελές πλήρωμα να έχει απομακρυνθεί και να είναι ασφαλές.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Στογιάνοφ, το πλοίο επλήγη από τρία θαλάσσια drones περίπου 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σάμπλα.

Το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν άμεσα σε κινητοποίηση τέσσερα σκάφη του λιμενικού και της αστυνομίας για την παροχή βοήθειας στο πλοίο, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα προς την Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ασφαλής απομάκρυνση των 18 ναυτικών.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου επιβεβαίωσε την επίθεση, ενώ εκπρόσωπός της ανέφερε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος, 14 Φιλιππινέζοι και τέσσερις Ουκρανοί, είναι ασφαλείς και έχουν μεταφερθεί στη στεριά.

Πηγή που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας ανέφερε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την επίθεση και έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.