ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Το ΚΚ στηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν

Εκλογές Γαλλία: Το ΚΚ στηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαψεύδοντας τα στελέχη του κόμματος, οι υποστηρικτές του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές του 2017, χωρίς όμως να του δίνουν λευκή επιταγή, γράφει δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του κόμματος.

Έπειτα από μια διαβούλευση με τους υποστηρικτές τους την περασμένη εβδομάδα, οι κομμουνιστές αποφάσισαν να υποστηρίξουν τελικά τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, σχολιάζει η δημοσιογράφος.

Σε ποσοστό 53,6% έκαναν τελικά αυτή την επιλογή που τους είχε δώσει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πιερ Λοράν, η οποία όμως δεν ήταν εκείνη των αντιπροσώπων τους (των στελεχών του κόμματος). Οι τελευταίοι, που έφθασαν στο Παρίσι πριν από τρεις εβδομάδες, είχαν ταχθεί υπέρ ενός κομμουνιστή υποψηφίου.

Όπως και το 2012, το ΚΚΓ θα υποστηρίξει λοιπόν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Φεβρουάριο, χωρίς να ενημερώσει προηγουμένως τους συμμάχους του, υπό το σχήμα της Ανυπότακτης Γαλλίας και όχι του Αριστερού Μετώπου το οποίο δεν υπάρχει πια.

Όμως αυτή η επιλογή, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η διεύθυνση του ΚΚΓ, την οποία επικαλείται η δημοσιογράφος, είναι εκείνη "μιας αυτόνομης κομμουνιστικής εκστρατείας που καλεί να ψηφιστεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, θεωρώντας πως μια συσπείρωση μπορεί να λειτουργήσει με αυτή την υποψηφιότητα και πως θα υποστηρίξει ένα μεγάλο μέρος προτάσεων της αριστεράς εναλλακτικών στη λιτότητα".

Ένας τρόπος να υπενθυμίσει, σχολιάζει η ίδια, ότι δεν είναι μια εν λευκώ επιταγή που δίνεται στον ευρωβουλευτή. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος:

Αυτή η επιλογή δηλώνει επίσης πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια κοινή υποψηφιότητα, θα στηρίξουν την έκκληση αυτή διατηρώντας την αυτονομία τους, παραμένοντας κριτικοί και εποικοδομητικοί, θα εργαστούν σε ένα συλλογικό πλαίσιο μιας διευρυμένης εκστρατείας για την οικοδόμηση της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ