ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συντριπτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν δείχνουν τα πρώτα exit poll

Γαλλία: Συντριπτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν δείχνουν τα πρώτα exit poll
Ο γάλλος πολιτικός Φρανσουά Φιγιόν των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων ((Les Républicains) εξέρχεται με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, κατά το δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 REUTERS/Eric Feferberg/Pool

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν (François Fillon) πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ (Alain Juppé).

Ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας όπου τον περίμεναν οι οπαδοί του, παίρνοντας το λόγο ο κ. Φιγιόν, χαιρέτησε κατ'αρχάς τους εκλογείς που μαζικά κινητοποιήθηκαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια «νίκη πεποιθήσεων» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια» τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της αίθουσας.

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 69,5% των ψήφων βάσει των αποτελεσμάτων από τα 2.121 εκλογικά τμήματα έναντι του συνόλου των 10.228, είπαν οι διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 30,5% των ψήφων.

Μιάμισυ ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, όλα έδειχναν ότι ο Φιγιόν θα ήταν ο νικητής. Η δυναμική του πρώτου γύρου που του έδωσε ένα 44% προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα που κυριάρχησε αφορούσε στο ποιά θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Τα πρώτα exit polls έδειξαν ότι ο Φιγιόν συγκέντρωνε ποσοστό 60%, έναντι 39% του μετριοπαθέστερου αντιπάλου του.

Η δε συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains), καταγράφεται 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην αντίστοιχη ώρα, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Ο Αλέν Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του συγχαίροντας τον Φρανσουά Φιγιόν

"Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου" δήλωσε ενώπιον των οπαδών του. Είπε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από "καλές συνθήκες", διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τον Φιγιόν στο έργο του και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος του Μπορντώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ