ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα και είναι φαβορί στις Προεδρικές

Ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα και είναι φαβορί στις Προεδρικές
REUTERS/Philippe Wojazer

Το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης εξασφάλισε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του Αλέν Ζιπέ. Νέα δημοσκόπηση, την ίδια ώρα, τον θέλει να επικρατεί με άνεση της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Γαλλία το 2017.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, η οποία διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου, την ημέρα του ο γάλλος πολιτικός έλαβε το χρίσμα, και σε δείγμα 6.093 ατόμων, ο Φρανσουά Φιγιόν θα επικρατούσε της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67%, έναντι 33%.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στον πρώτο γύρο θα εξασφάλιζε ένα ποσοστό της τάξης του 9%. Αν ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της χώρας, έθετε υποψηφιότητα για το χρίσμα των σοσιαλδημοκρατών, θα λάμβανε ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Ο Εμανούελ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας, θα έφτανε στο 13%-14%, ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα κυμαινόταν μεταξύ 13%-15%.

Ο Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, έστειλε τα συγχαρητήρια του στον Φρανσουά Φιγιόν για την ευρεία νίκη του.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σαρκοζί εξήρε τον αντίπαλό του και τις ιδέες του και τόνισε πως έχει έρθει η στιγμή να ενωθεί η κεντροδεξιά γύρω από τον εκλεκτό της για να μπορέσει ο Φιγιόν να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Μετά την νίκη του και ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας όπου τον περίμεναν οι οπαδοί του, παίρνοντας το λόγο ο κ. Φιγιόν, χαιρέτησε κατ'αρχάς τους εκλογείς που μαζικά κινητοποιήθηκαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

«Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια «νίκη πεποιθήσεων» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια» τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της αίθουσας.

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 69,5% των ψήφων βάσει των αποτελεσμάτων από τα 2.121 εκλογικά τμήματα έναντι του συνόλου των 10.228, είπαν οι διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 30,5% των ψήφων.

Μιάμισυ ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, όλα έδειχναν ότι ο Φιγιόν θα ήταν ο νικητής. Η δυναμική του πρώτου γύρου που του έδωσε ένα 44% προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα που κυριάρχησε αφορούσε στο ποιά θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Τα πρώτα exit polls έδειξαν ότι ο Φιγιόν συγκέντρωνε ποσοστό 60%, έναντι 39% του μετριοπαθέστερου αντιπάλου του.

Η δε συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains), καταγράφεται 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στην αντίστοιχη ώρα, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Ο Αλέν Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του συγχαίροντας τον Φρανσουά Φιγιόν

"Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου" δήλωσε ενώπιον των οπαδών του. Είπε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από "καλές συνθήκες", διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τον Φιγιόν στο έργο του και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος του Μπορντώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ