Στην Τουρκία ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια
Στην Τουρκία βρίσκεται από σήμερα και για μια εβδομάδα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτσερ, μετά τις κατηγορίες μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά των αρχών για κακοποίηση κρατουμένων, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Η επίσκεψή του Μέλτσερ είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ένας ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια από το 1998 και έρχεται έναν μήνα μετά την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που κατηγορούσε τις τουρκικές αρχές ότι «βασανίζουν ή κακομεταχειρίζονται» τους συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα.
Μιλώντας για την επίσκεψη του ο Μέλτσερ είχε πει την Παρασκευή: «Αναμένω με ανυπομονησία να μπορέσω να συζητήσω με την τουρκική κυβέρνηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η προαγωγή της ευθύνης (απέναντι στον νόμο) και ο σεβασμός του δικαιώματος των θυμάτων να λαμβάνουν αποζημίωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη γίνεται ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης.
Οι τουρκικές αρχές αρνούνται όλες τις κατηγορίες και τονίζουν πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το πραξικόπημα υπακούνε στις επιταγές του κράτους δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία, λίγες μόλις μέρες μετά το πραξικόπημα, είχε ήδη κάνει λόγο για «αξιόπιστες αποδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες γίνονται βασανιστήρια, ακόμη και βιασμοί.
Η Δύση σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την ανησυχία της για το εύρος της καταστολής που ορίζεται στη χώρα, με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί, απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Δύο Silver Βραβεία για την AstraZeneca στα Diversity, Equity & Inclusion Awards 2026
12:09
Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη ανοιχτά της Νάξου - Φορούσε στολή δύτη και βατραχοπέδιλα
12:01
Μία σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Αιγάλεω - 741 πρόστιμα από την αρχή του έτους
11:57
«Ανησυχώ πολύ»: Ο Μπιλ Γκέιτς δηλώνει ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα σχέδιο για τη διαχείριση της ΑΙ
11:50