ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Το Χαλέπι κινδυνεύει να γίνει «ένα γιγάντιο νεκροταφείο»

OHE: Το Χαλέπι κινδυνεύει να γίνει «ένα γιγάντιο νεκροταφείο»

Το Χαλέπι κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα «γιγάντιο νεκροταφείο», προειδοποίησε χθες ο Στίβεν Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (OCHA).

«Παρακαλούμε» τις αντιμαχόμενες πλευρές «να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουν τους αμάχους και να επιτρέψουν να την πρόσβαση στην πολιορκημένη περιοχή του ανατολικού Χαλεπιού προτού μετατραπεί σε ένα γιγάντιο νεκροταφείο», υπογράμμισε ο Ο’ Μπράιεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Γαλλίας.

aleppo

Ο ίδιος ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει «με κάθε ασφάλεια» την είσοδο των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του OCHA, αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμες να περάσουν από την Τουρκία στο δυτικό Χαλέπι, όμως θα πρέπει πρώτα να τερματιστεί η πολιορκία και να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις για την προστασία των αμάχων.

2016 11 25T140944Z 1746916704 S1AEUOWLWQAD RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Ο ΟΗΕ διαθέτει τρόφιμα για 150.000 ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στο δυτικό Χαλέπι, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, όμως ακόμη δεν έχει πρόσβαση σε περίπου 200.000 που παραμένουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, όπου τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί και οι εγχειρήσεις γίνονται σε υπόγεια χωρίς αναισθησία, τόνισε ο σύμβουλος του ντε Μιστούρα αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ.

Οι δηλώσεις του Ο’ Μπράιεν έγιναν χθες, ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον 51 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και επτά παιδιά, την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις χερσαίες επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι.

2016 11 26T155914Z 1021998563 RC145EAAB130 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

«Σήμερα έγινε μια ακόμη σφαγή. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας», δήλωσε ο Άρεφ αλ Άρεφ, ένας νοσοκόμος και φωτογράφος στο Χαλέπι. «Οι εκτοπισμένοι ερχόντουσαν. Έπεφταν πυρά του πυροβολικού την ώρα που περπατούσαν στον δρόμο. Ήταν πραγματικά έτσι, τόσο φοβερό».

Τις τελευταίες ημέρες 30.000 άνθρωπο εγκατέλειψαν το πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων στις 400.000, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

2016 11 26T161406Z 32290264 RC1D06F72A20 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

Τρομοκρατημένοι άμαχοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους και αναζητούν καταφύγιο σε άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, είτε του στρατού, είτε κουρδικών πολιτοφυλακών.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μάθιου Ράικροφτ κατηγόρησε τη Ρωσία, η οποία άσκησε βέτο τον Οκτώβριο σε μια απόφαση για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, ότι υποστηρίζει «μια προμελετημένη ενέργεια λιμοκτονίας και την προμελετημένη παρεμπόδιση παροχής ιατρικής βοήθειας».

«Το συριακό καθεστώς και η Ρωσία εκτελούν ένα σχέδιο το οποίο έχει θέσει τώρα ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε κατάσταση πολιορκίας και η λέξη “εκτελούν” είναι η πλέον κατάλληλη», κατήγγειλε ο Ράικροφτ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν απέρριψε τις επικρίσεις αυτές και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός προσπαθεί να εξοντώσει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ.

REUTERS Abdalrhman Ismail 2

«Καταδικάζουμε απερρίφραστα κάθε προσπάθεια να προστατευθούν τρομοκράτες, περιλαμβανομένης οποιασδήποτε πολιτικής ενέργειας με ανθρωπιστική πρόφαση, στην οποία έχει δυστυχώς συρθεί το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Τσούρκιν.

Στο μεταξύ οι Σύροι αντάρτες στο Χαλέπι συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν νέο στρατιωτικό συνασπισμό για να οργανώσουν καλύτερα την άμυνα στις περιοχές της πόλης που ελέγχουν.

REUTERS Abdalrhman Ismail

Η αντιπαλότητα μεταξύ των διάφορων ομάδων των ανταρτών θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Δύο αξιωματούχοι των ανταρτών, μιλώντας από την Τουρκία, δήλωσαν ότι ο νέος συνασπισμός θα ονομάζεται «ο στρατός του Χαλεπιού» και την ηγεσία του θα αναλάβει ο επικεφαλής της ομάδας Τζάμπχα Σαμίγια, ο Αμπού Αμπντελράχμαν Νουρ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ