ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκκληση της αντιπολίτευσης στον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για τους αμάχους στο Χαλέπι

Συρία: Έκκληση της αντιπολίτευσης στον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για τους αμάχους στο Χαλέπι
REUTERS/ OMAR SANADIKI

Να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι της Συρίας καλεί τον ΟΗΕ η συριακή αντιπολίτευση.

«Το καθεστώς του Άσαντ και οι σύμμαχοί του μετέτρεψαν τις απελευθερωμένες περιοχές του Χαλεπιού σε ανοιχτό τάφο», αναφέρει σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Άνας αλ Άμπντεχ, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ).

«Η κλιμάκωση αυτή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ένα ακόμη στον μακρύ ματωμένο κατάλογο του καθεστώτος Άσαντ», προσθέτει και καλεί τον ΟΗΕ να επέμβει προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση εναντίον των αμάχων.

Από τους 250.000 άμαχους που ζούσαν πολιορκημένοι από το καθεστώς στο ανατολικό Χαλέπι, πάνω από 50.000 κάτοικοι το εγκατέλειψαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη όλης της πόλης στη βόρεια Συρία στις 15 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει σχεδόν το 40% του ανατολικού Χαλεπιού.

«Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το πολιορκημένο τμήμα της πόλης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα πάντα και φθάνουν χωρίς καμιά αποσκευή», δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Συρία.

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες στο Χαλέπι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται, παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους έχουν φέρει στο χείλος μιας καταστροφικής ήττας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ